Mia överfölls och blev biten i ansiktet: ”Jag skrek till av skräck”

Av: Karl Enn Henricsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Mia var på väg hem från bussen då hon överfölls och blev biten i ansiktet av en okänd man.

– Det kändes som att det var min sista stund i livet, säger hon.

Nu har en ung man dömts för attacken.

Foto: Polisen

Mia hade varit på klassfest, och tog nattbussen mot hemmet i södra Stockholm. Efter att hon hade klivit av märkte hon att hon var förföljd av en man.

– Han började ställa frågor om var jag skulle, och om jag bodde i närheten. Jag tyckte det var obehagligt och sade till honom att jag inte ville prata, berättar Mia, som är i 20-årsåldern.

Mia: Han tog ett hårt grepp

– Då tog han ett hårt grepp om min kropp, och jag skrek till av skräck. Det kändes som att det var min sista stund i livet.

Mannen höll upp en knuten näve och Mia uppfattade det som att han höll ett föremål i handen, säger hon.

Foto: Polisen

– Sen bet han mig i kinden och slet ur min ena Airpod ur örat innan han sprang därifrån.

Hon larmade direkt och tog sig till hemmet. Inom några minuter kom en polispatrull.

– Jag var jätteomskakad. Polisen topsade mig på kinden och fick fram dna.

Överfallet genomfördes tidigt på morgon den 18 maj förra året. Dna-provet kunde matchas mot en nu 20-årig man. Han åtalades för rån, och under rättegången berättade han att han hade varit “mycket berusad” vid tillfället, och att han inte inte mindes så mycket.

Mannen döms för misshandel

Han berättade att det kunde ha varit så att han bet Mia, men att han även kunde ha försökt att kyssa henne.

Mannen dömdes nyligen för misshandel. “Våldets karaktär och att angreppet skedde överraskande och helt oprovocerat gör att gärningen är att bedöma som misshandel av den s.k. normalgraden”, skrev rätten i domen.

Mannen dömdes till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Han ska även betala skadestånd till Mia på närmare 6 000 kronor.

Däremot ansåg rätten inte att det var styrkt att han hade tagit Mias ena Airpod.

– Jag tycker att det var skönt att han blev dömd. Det känns lite som ett avslut för mig och jag ville att han skulle förstå att det han gjorde var fel. Men jag hade hoppats att han skulle bli dömd för rån, för jag har inte fått tillbaka min Airpod, säger hon.

”Har köpt överfallsspray och överfallslarm”

Hon berättar hur överfallet satt spår i hennes liv.

– Jag trodde innan att något sådant här aldrig skulle hända mig. Jag har köpt överfallsspray och överfallslarm som jag alltid har med mig, och jag är alltid rädd och tittar mig över axeln. Om jag ska åka hem sent med bussen så åker jag tillsammans med någon jag känner. Annars tar jag taxi.

Hon säger vidare att hon under processen fått bra stöd från familj och vänner, och hon är nöjd med hur rättsväsendet har hanterat ärendet.

– Polisen som kom hem till mig var jättebra, och mitt målsägandebiträde har hjälpt mig och berättat om processen så jag har förstått allting.

Domen är överklagad.

Mia heter egentligen någonting annat.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN