Hallengren: Stanna hemma om du har hemtjänst

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2020-04-23

Socialminister Lena Hallengren tycker inte att den som har hemtjänst självklart kan begära att en annan kommun ska ta över ansvaret för det. Arkivbild.

Socialminister Lena Hallengren tänker inte ändra lagen så att kommuner slipper bli lagbrytare när de nekar hemtjänst till sommarboende.

Hennes lösning är i stället att de som tänkt åka till stugan i en annan kommun stannar hemma.

– Det är otroligt viktigt att även den som är beviljad hemtjänst förstår allvaret i situationen, säger Lena Hallengren till TT.

Flera kommuner kommer att neka eller dra in på hemtjänst i sommar till personer som inte är åretruntboende, trots att det strider mot lagen. Det uppger närmare en tredjedel av de 162 kommuner som svarat på TT:s enkät.

Det främsta skälet är personalbrist i coronapandemins spår.

Enklaste lösningen

– Om vi nu uppmanar människor att stanna hemma, om vi uppmanar gymnasieelever att plugga på distans och kanske inte få ta studenten med sina kompisar, då tycker jag att det minsta vi kan begära är att äldre personer med beviljad hemtjänst inte åker till en annan kommun, säger Hallengren.

– Jag tycker att det är det absolut enklaste sättet att hantera den oro som de här kommunerna känner.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), och även enskilda kommuner med många sommargäster, har begärt en lagändring för att kommuner ska ha möjlighet att neka hemtjänst. Det tycker inte Hallengren är en bra idé, bland annat för att det skulle ta för lång tid.

Dialog mellan kommuner

Hon uppmanar också kommunerna att ha mer direktkontakt.

– Det är läge för kommunerna att ha samtal, att inte bara begära att en semesterkommun levererar den hemtjänst som man som bosättningskommun har beviljat och kan bedriva resten av året, säger Hallengren.

Hon framhåller att det är ett specialläge just nu.

– Vi har inga ambitioner att ändra den rättighet som finns, men just nu är det inte läge för den som har beviljad hemtjänst att åka till en annan kommun, säger hon med tillägget att det förstås kan finnas enskilda fall med speciella skäl.