Trump hotar dra in nödhjälp till bränder

Gustav Sjöholm/TT

Uppdaterad 2019-11-05 | Publicerad 2019-11-04

Den så kallade Mariabranden strax utanför Santa Paula i en bild från i torsdags.

USA:s president Donald Trump hotar återigen med att dra in statligt stöd till Kalifornien, som hukar under svåra terrängbränder.

Trump anklagar på Twitter den demokratiske guvernören Gavin Newsom för att ha gjort ett uselt jobb när det gäller skogsskötseln. Newsom riktar å sin sida kraftig kritik mot hur Trump och hans regering hanterat miljöfrågor.

"Du tror inte på klimatförändringar. Du kan lämna det här samtalet", svarade Newsom presidenten.

Senare utvecklade han i ett uttalande att delstaten "framgångsrikt utkämpar ett krig mot de tusentals bränder som härjat i delstaten de senaste veckorna, till följd av extremväder som orsakas av klimatförändringar, samtidigt som Trump attackerar botemedlet".

Newsoms kansli lyfter också att Kalifornien satsar 200 miljoner dollar om året i delstatens hittills största satsning för att motverka terrängbränder.

Många Kalifornienbor har irriterats över Trumps uttalanden, dels för att han inte visat sympati mot alla som tvingats fly sina hem, dels för att de flesta bränderna rasat på andra håll än i just skogen.

– De här bränderna brinner inte i skogslandskap där du kan gå in och göra något för att förändra skogen. Det här är buskmarker och gräsmarker och en diskussion om skogsskötsel är totalt otillämpbart, säger Glen MacDonald, som är expert på klimatförändringar och terrängbränder vid universitetet UCLA, till Los Angeles Times.

PODD Riksrättsprocessen mot Donald Trump

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Wolfgang Hansson om det senaste i riksrättsprocessen mot Donald Trump.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen