Coronaviruset sprider sig över världen

Anna Hansson/TT

Publicerad 2020-02-22

Över 75 000 smittade och 2 000 döda i Kina. Ett växande utbrott i Sydkorea och nya dödsfall i Iran och Italien.

Oron stiger för att viruset fortsätter spridas.

Så här ser spridningen ut.

Världen

1 200 människor i 26 olika länder utanför Kina har smittats av viruset, rapporterar Reuters med hänvisning till Världshälsoorganisationen (WHO). Trots att de fall som upptäckts utanför Kina är relativt få oroas WHO för de fall där man inte hittat någon klar källa till smittan.

Det finns enligt WHO varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Kina

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, rapporterades i storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Rapporterade smittfall i Kina närmar sig 76 000 och hittills har drygt 2 200 personer dött efter att ha insjuknat. Spridningens hastighet minskar dock och i fredags bekräftades 397 nya fall – jämfört med 889 dagen innan.

Sydkorea

Antalet fall i landet steg under lördagen från omkring 200 till 430. Myndigheter säger att siffran kan stiga kraftigt då över 1 200 människor uppvisat symtom i miljonstaden Daegu efter att en smittad person besökt en kyrkas möten.

Två personer har hittills dött i utbrottet.

Iran

Ett tiotal nya fall upptäcktes i landet under lördagen. Sammanlagt har omkring 30 personer bekräftats smittade varav fem har avlidit. Skolor, universitet och utbildningscenter i två städer stängs från och med söndag på grund av viruset, enligt statlig tv, skriver Reuters.

Italien

Två smittade personer har avlidit i norra Italien. Runt 30 personer har smittats och i runt tio städer hålls stängt till följd av viruset.

Kryssningsfartyget Diamond Princess

Diamond Princess med 3 771 personer ombord sattes i karantän utanför Japans kust i början av februari sedan det nya coronaviruset fått spridning på fartyget. Över 630 personer bekräftades smittade och två japanska passagerare avled av viruset.

Afrika

Än så länge har endast ett fall bekräftats på kontinenten. Det är en person i Egypten som konstaterats smittad Många afrikanska länder har dock nära samarbete med Kina. WHO oroas därför över kontinentens beredskap att kunna stoppa ett eventuellt utbrott och har bett om runt 6,5 miljarder kronor för att hjälpa länder där med exempelvis skyddsutrustning.