Svår migrationsnöt för president i Guatemala

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Valet står mellan Sandra Torres och Alejandro Giammattei. Arkivbild/montage.
Foto: AP Photo/Moises Castillo
Valet står mellan Sandra Torres och Alejandro Giammattei. Arkivbild/montage.

Ett val mellan pest eller kolera – så beskrivs alternativen för väljarna i dagens presidentval i Guatemala.

Vinnaren måste förutom att bekämpa korruption och fattigdom lyckas balansera den inhemska opinionen med Donald Trumps krav på att stoppa centralamerikanska migranter.

Det är en duo av fallna stjärnor som till slut kommer göra upp om presidentposten. Efter den första omgången i juni återstår endast den tidigare presidentfrun Sandra Torres och Alejandro Giammattei. Båda har tidigare försökt och misslyckats med att bli president.

Ingen av kandidaterna har heller lyckats väcka något större engagemang bland väljarna, bland annat på grund av deras befläckade meritförteckningar. Torres har dragits med anklagelser om korruption från tiden som landets första dam, medan läkaren Giammattei har beskrivits som tyrannisk och hämndlysten av den granskande webbsajten Nomada.

Kritisk väljarkår

I den första valomgången vann Sandra Torres, men hennes impopularitet tycks stå henne alltmer i fatet.

– Jag tänkte inte rösta, men sett till omständigheterna är det bäst att göra det så att Sandra inte vinner, säger 84-årige pensionären Ricardo Son i huvudstaden Guatemala City.

Trots de föga smickrande omdömena verkar bland annat Giammatteis ekonomiska politik går hem hos väljarna, något som märks i den senaste opinionsmätningen från CID-Gallup där han leder med sju procentenheter. Men favoritskapet är en klen tröst, då arbetet som väntar valvinnaren riskerar att reta upp en redan kritisk väljarkår. Den blivande presidenten tar över ett fattigt Guatemala med utbredd kriminalitet och arbetslöshet, vilket fått många av landets invånare att söka sig norrut.

Impopulärt avtal

En av den avgående presidenten Jimmy Morales sista gärningar var att ingå ett migrationsavtal med USA:s president Donald Trump. I och med avtalet betraktas Guatemala som ett säkert tredje land dit USA kan deportera migranter som passerat genom det centralamerikanska landet.

Avtalet är impopulärt bland befolkningen, men att inte följa det kommer med ett högt pris. USA har bland annat hotat med höjda tullar på guatemalanska varor.

De första resultaten i valet väntas under kvällen lokal tid.

Publicerad:

LÄS VIDARE