Avfallsanläggning brinner i Skellefteå – släcks med gödselspridare

Publicerad 2019-07-26

Boende i Skellefteå varnas för giftig rök från en brinnande soptipp.

Nu har räddningstjänsten fått kontroll på branden – med hjälp av en gödselspridare.

– Den var en framgångsfaktor i dag, säger Kristin Johnsson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Skellefteå.

Vid 05.30-tiden på fredagsmorgonen kom larmet om en stor brand i avfallsanläggningen Degermyran i Skellefteå.

Rökutvecklingen var kraftig och räddningstjänsten uppmanade alla i området att stänga fönster, dörrar och ventilation och att hålla sig inomhus.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, skickades ut i Skellefteå i Västerbottens län.

– Den brinner kraftigt nu, med giftig rök, sa Kristin Johnsson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Skellefteå vid 06.30-tiden.

Unga hockeyspelare nära röken

Jani Laakkonen befinner sig på en campingplats i närheten, där många föräldrar och barn bor för ett hockeyläger.

– Just nu är det tur att vinden blåser åt ett annat håll. Men branden är inte långt ifrån, det är mindre än två kilometer. Det är många föräldrar som är oroliga för om röken vänder, säger Jani Laakkonen.

Jani Laakkonen har varit och tittat närmare på branden. Han har själv varit tidigare frivillig brandman.

– De kommer få släcka den där i flera dagar, säger Jani Laakkonen.

Under kontroll – tack vare gödselspridare

Fem brandstationer var på plats och kämpade mot lågorna på ett som mest 150 x 200 meter stort område. Vid 11-tiden på fredagsmorgonen var branden under kontroll – tack vare en insats från en inlånad gödselspridare.

– Vi var ju i kontakt med företaget, Strema, tidigare i veckan om det skulle bli skogsbrand. Men nu har vi ringt in dem och de var jättebra och ska ha ett jättestort tack, säger Kristin Johnsson.

– Det var en framgångsfaktor i dag, kan jag säga.

Bevakning kvar resten av fredagen

De flesta från räddningstjänsten drog sig tillbaka vid lunchtid, men allmänheten uppmanas fortfarande att undvika den giftiga röken – och släckningsarbetet pågår för fullt.

– Intensiteten har ju gått ner litegrann och vi har ju begränsat det så det kommer inte att spridas utåt mer, men högen i mitten är väl omkring tre och en halv meter hög och området är ungefär 150 x 100 meter och där brinner det nere i soporna, säger Magnus Nyberg, räddningschef i beredskap.

– Så vi har en hel del rökutveckling på plats och vi jobbar frenetiskt vidare med att försöka släcka det här.

”Behöver äta oss in”

Vid 15-tiden på fredagseftermiddagen var bara fem personer från räddningstjänsten kvar, tillsammans med tankbilsförarna och gödselspridartraktorn.

– De slungar vatten. I vanliga fall så slungar de skit för att gödsla men nu kan de slunga vatten och de gör ett fantastiskt jobb. Det är ju vatten vi behöver, säger Magnus Nyberg.

– Vi funderade på om vi behövde helikoptrar eller så men vi kände att då läggs vattnet för mycket ovanpå. Vi måste äta oss in från någon flank och blöta på, gräva om och blöta på. Det är så vi jobbar nu.