Ny prognos: Uppsala drabbas extra hårt av lärarbristen

Publicerad 2020-02-01

Lärarbristen beräknas slå extra hårt mot vissa län i landet, däribland Uppsala.

Om mindre än 15 år väntas det saknas cirka 45 000 behöriga lärare och förskollärare i Sverige.

Uppsala hör till de län som riskerar att drabbas hårdats.

– Det går inte att utbilda bort lärarbristen. Den är alldeles för stor, säger Marie Kahlroth som är senior utredare på Universitetskanslerämbetet (UKÄ), till tidningen Skolvärlden.

Enligt Skolverket behöver det utexamineras omkring 188 500 lärare och förskollärare från lärarutbildningarna fram till 2033. Om antalet nya lärarstudenter håller sig till dagens nivåer utexamineras bara omkring 144 000.

Prognosen framåt visar att bristen blir störst när det gäller ämneslärare med inriktning mot grundskolans årskurs 7–9, grundlärare med inriktning mot årskurs 4–6 samt yrkeslärare.

Och även om den kommer att drabba hela landet blir bristen mer påtaglig i vissa län, däribland Uppsala. Orsaken är en sammanställning av länets framtida befolkningsutveckling, lärarnas ålder samt behörighet.

Enligt Lee Gleichmann Linnarsson, undervisningsråd på Skolverket, kommer ansvaret framöver vila tungt på arbetsgivare. Både privata och offentliga.

– De måste göra mer för att skolan ska uppfattas som en attraktiv arbetsplats. En del i det är att se till att lärarna får en rimligare arbetsbörda, bättre förutsättningar att utföra sitt arbete och ökade möjligheter att fokusera på undervisningsprocessen, säger hon till tidningen Skolvärlden.

LÄS VIDARE