Stärkt assistansrätt för barn utreds

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT
Fredrik Malmberg, generaldirektör på Specialpedagogiska skolmyndigheten och tidigare BO, ska utreda möjligheterna till stärkt rätt till assistans för barn. Arkivbild.

NYHETER

Regeringen går vidare med förslag på området för personlig assistans. Det handlar bland annat om att utreda om vardagen för föräldrar med barn som har stora funktionshinder kan underlättas genom rätt till mer stöd.

Den utredning som regeringen tillsätter får ett år på sig att syna möjligheterna att smalna av det så kallade föräldraansvaret för familjer med barn som har assistans.

Utredaren Fredrik Malmberg, tidigare barnombudsman och nu generaldirektör för Specialpedagogiska skolmyndigheten, ska också undersöka om det går att stärka rätten till assistans för personer som har behov av tillsyn. Han ska därutöver se över om rätten till assistans ska stärkas för så kallad egenvård, vård som egentligen är hälso- och sjukvård men som assistenter, personen själv, anhöriga eller föräldrar tillåts utföra.

Andra utlovade

– Det här är den andra utlovade utredningen i januariavtalet om personlig assistans, vi gör allt så snabbt vi kan, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT om regeringens beslut.

Utredaren får tid till den 23 mars nästa år, 2021, på sig.

Lena Hallengren resonerar om att det egentligen är en ganska kort utredningstid, med tanke på hur komplexa frågorna om personlig assistans är. En ändrad verklighet, lagar som krockar, lagändringar som tillkommit och domar har tvingat fram nya tolkningar och påverkat reformen på ett sätt som de som en gång införde den på 90-talet inte förutsåg.

Under det senaste året har regeringen lagt fram en proposition om andning och personlig assistans. Ytterligare en är på gång i vår om sondmatning och att samtliga moment vid hjälp med andning och sondmatning ska kunna ge rätt till personlig assistans och ligga till grund för statlig assistansersättning.

Tvingats backa

Men på vägen har regeringen flera gånger fått backa och göra om. Det på grund av att, till exempel, berörda och kommuner, organisationer för funktionshindrade, myndigheter och domstolar varnat för att det regeringen har föreslagit skulle få helt andra följder än vad regeringen har tänkt sig.

– Vi trodde att frågorna om andning och sondmatning skulle vara mycket enklare att lösa än vad det har visat sig, säger Lena Hallengren.

Publicerad:

LÄS VIDARE