”De näst intill avlivar de gamla”

Geriatrikprofessorns hårda kritik mot svenska äldreboenden

Uppdaterad 2023-01-10 | Publicerad 2020-05-21

Covid-sjuke Jan, 81, överlevde tack vare sin familj.

Äldreboendets läkare ordinerade palliativ vård– utan att träffa honom.

– Att undersöka patienter via telefon och ordinera en behandling som är avgörande för om man ska ha en chans att överleva eller om man i princip döms till att dö är under all kritik och läkaretik. säger geriatrikprofessor Yngve Gustafson.

Varken Jan själv eller de anhöriga fick veta att beslutet att avsluta vården tagits över deras huvuden. Dessutom att läkaren beslutat om det via telefon till sjuksköterskan på ett äldreboende norr om Stockholm, skriver Dagens Nyheter.

Istället fick sonen Thomas Andersson veta den 7 april, då han ringde boendet för att be att pappan skulle få dropp med vätska och näring, att pappan var nära döden. Thomas uppmanades att ta farväl.

– Pappa var alldeles borta av morfin. Att inte ge basal understödjande behandling för äldre som drabbas hårt av corona, men istället morfin, det är klart att de dör då. Personligen tycker jag att det är aktiv dödshjälp. Hade det inte varit för oss anhöriga hade de tagit livet av farsan, säger Thomas till DN.

Arkivbild från äldreboende.

– Det var först när jag kontaktat media och ansvariga som pappa istället sattes på dropp och fick sina vanliga mediciner, som blodförtunnande, genom injektion. Ganska omgående repade han sig och i dag är han frisk, säger sonen Thomas Andersson.

Geriatrikprofessor Yngve Gustafson vid Umeå universitet säger till Aftonbladet:

– Man har diskriminerat de gamla på äldreboenden. Jag har fått så otroligt många telefonsamtal från anhöriga som beskriver att äldre inte fått vård.

– Om man tittar på andelen som har dött av de mycket gamla människorna: Av dem som vårdats på geriatriska kliniker för covid-19-infektion har 70-80 procent skrivits ut levande, antingen till hemmet eller tillbaka till äldreboendet. På äldreboenden har man i princip bara ordinerat palliativ vård, vilket innebär att man får morfin, midazolam och haldol för att förhindra att man blir illamående och kräks av morfinet. Det är en behandling som näst intill 100 procent säkerligen leder till döden. Att ge både midazolam och morfin hämmar andningen. Har du svårt att andas får du snabbt en sådan syrebrist att du dör.

Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet.

Han säger att det vanligaste symtomet äldre får när de har en infektion i kroppen är att de blir förvirrade.

– Och när de blir förvirrade blir de mer eller mindre automatiskt diskvalificerade från sjukhusvård, vilket naturligtvis är vansinnigt. Det som de här patienterna oftast dör av är inte virusinfektionen, det är att viruset förstör slemhinnorna i luftvägarna så att man får en bakteriell infektion som blir en lunginflammation. Den går faktiskt att behandla med antibiotika och det har patienterna som regel inte fått.

— Att undersöka patienter via telefon och ordinera en behandling som är avgörande för om man ska ha en chans att överleva eller om man i princip döms till att dö. Det här är under all kritik och läkaretik. Det är oförsvarligt att man får behandla gamla sköra människor utan en adekvat medicinsk bedömning och behandling.

Du kallade behandlingen som de här äldre fick för dödshjälp, snarare än vård?

– Ja, jag skulle nog nästan kunna tänka mig att använda ännu starkare begrepp. Att det är näst intill att de här människorna avlivas. Det är i princip ett hundraprocentigt sätt, ungefär som elektriska stolen. Det är ungefär lika effektivt.

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, ska under två veckor göra en utökad tillsyn av landets särskilda boenden för äldre som insjuknat i covid-19. Granskningen görs under veckorna 22 och 23 för att se om de äldre får den vård och behandling de behöver.

PODD Så tjänar bluffmakare pengar på corona-oron

Coronapandemin har spridit sig över världen och det verkar dröja ett bra tag innan det finns ett vaccin att använda. Det här skapar stor oro hos många och det i sin tur leder till att folk blir lurade att köpa preparat och produkter som sägs lindra, bota eller motverka coronaviruset. Allt för att tjäna pengar på människors oro. Aftonbladet och Viafrees program 200 sekunder har granskat flera av de företagen som försöker sko sig på folks rädsla för coronasmittan.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen