Skogsbrand i Paradisets naturreservat

Uppdaterad 2020-06-01 | Publicerad 2020-05-31

Det rasar en stor skogsbrand i Paradisets naturreservat i Huddinge.

Men efter vattenbombning med helikopter har nu räddningstjänsten fått stopp på spridningen.

– Vi uppskattar området som brunnit till 120 000 kvadratmeter, 20 fotbollsplaner, säger Magnus Gärtner vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Ett större skogsområde brinner i gränsområdet mellan Paradisets och Svartsjöns naturreservat i Huddinge respektive Haninge kommun. Branden, som rasar mellan Svartsjön och Långsjön startade i ett otillgängligt område vid 13-tiden och det tog drygt en timme innan räddningstjänsten kunde ta sig fram till elden.

– Det är som vanligt något mysigt ställe inne i skogen där det börjar. Det är cirka 80 000 kvadratmeter som brinner nu och vi har inte branden under kontroll i nuläget, säger Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund vid 16-tiden.

På platsen blåser nordlig vind med fem meter per sekund.

– På så vis vet vi var branden sprider sig men så länge det blåser så pass är det kraftig brandspridning, säger Roger Magnusson.

Flera bränder i landet

Skogsbranden i Paradisets naturreservat är bara en av många som rasar i landet just nu. Sedan i går arbetar man med att släcka en större skogsbrand norr om Gävle som räddningstjänsten nu börjar få kontroll på men som fortfarande kräver ett omfattande släckningsarbete med bland annat två helikoptrar. I Vetlanda kommun bekämpar 25 brandmän en skogsbrand som upptäcktes under söndagseftermiddagen. Och även i Jämtland har man under hela helgen kämpat med en brand i Ragunda kommun.

Enligt SMHI är risken för skogsbrand förhöjd i stort sett hela Sverige.

Det här gör att trycket på Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, tillgång på helikoptrar för släckning är högt redan nu. I dag var åtta av myndighetens tio helikoptrar i beredskap.

– Just nu har vi resurser så det räcker, säger Jakob Wernerman, chef för nationella insatser och civilskydd på MSB, men tillägger:

– Det är höga brandrisker på flera ställen, det varma vädret gör att riskerna går upp. Det som är anmärkningsvärt är att är över stora områden från Jämtland till södra Sverige.

MSB skickade tre helikoptrar

MSB bidrog med tre helikoptrar och totalt var fyra helikoptrar inblandade i vattenbombningen av branden i Paradisets naturområde. Ett agerande som stoppat spridningen av branden, meddelar Magnus Gärtner vid 21-tiden.

– Jag vill inte använda uttrycket att vi har kontroll, men vi har stoppat spridningen. Nu kommer vi gå ner lite i bemanning under de få mörka timmarna men sedan ser vi till att ladda på direkt i morgon bitti så det inte tar fart igen, säger han.