Så påverkas Uppsalas bostadsmarknad av coronakrisen

Publicerad 2020-03-23

Arkivbild.

Extrema tider kräver kreativa och flexibla lösningar. Det gäller också bostadsmarknaden som nu erbjuder digitala visningar för spekulanter som blivit oroliga att vistas bland andra människor.

– Hemnet har börjat erbjuda digitala visningar, och det kommer vi också att göra, säger Tomas Widerlöv, vd och delägare i mäklarföretaget Widerlöv & Co.

Många företag och branscher har det extremt tufft just nu, men på bostadsmarknaden märker man ännu inte av några tydliga nedgångar. Däremot ser man en ett annorlunda mönster hos spekulanterna.

– Det är för tidigt att se någon långsiktig effekt ännu. Kanske möjligen att den här senaste veckan har varit lite lugnare när det gäller nya värderingar. Men våra planerade visningar fortsätter som tidigare, likaså de kontraktsskrivningar som är på gång, säger Ulrika Löööf, Vd för Riksmäklaren i Uppsala, som dock ser ett förändrat mönster hos spekulanterna.

– Vi ser ett lite annorlunda mönster i att allt fler vill ha privata visningar, och det är någonting vi också försöker ordna för alla som vill.

Kommer ni att erbjuda några visningar digitalt?
– Nej, inte i dagsläget. Vi pratade om det tidigare i veckan, men vi kom fram till att avvakta. Vi ordnar hellre privata visningar åt dem som vill, säger Ulrika Lööf och fortsätter.

– Vi har säljstart på en nyproduktion om ungefär en månad, och i det fallet kommer vi att erbjuda digitala visningar, och faktiskt enbart digitalt. Där kommer också kontraktsskrivningarna att ske digitalt.

Hur tror du att marknaden kommer att påverkas av den här krisen?
– Som känslan är just nu tror jag inte på några större effekter, framförallt med tanke på att priserna redan 2017 sjönk och nu har stabiliserat sig. Vi säljer just nu väldigt mycket, och jag tror att de som köper är i behov av någon förändring.

Widerlöv agerar efter virushotet

På Widerlöv har man agerat med tanke på virushotet, men då handlar det mestadels om förändringar för att personalen inte ska drabbas.

– Vi har vidtagit en hel del åtgärder i hur vi arbetar, och vi pratar mycket om den här situationen. I den mån det går jobbar också alla medarbetare hemifrån, säger Tomas Widerlöv, Vd och delägare för Widerlöv & Co.

Har ni märkt av någon nedgång?
– Vi har fått en del avbokade visningar, men i övrigt är det för tidigt att säga hur det här påverkar marknaden i stort. Vi har ganska många inplaerade visningar och pågående budgivningar. Den förändring vi ser är att köpare efterfrågar andra sätt att kunna titta på en bostad. Hemnet har börjat erbjuda digitala visningar, och det kommer vi också att göra.

Vad finns det för fördelar och nackdelar med digitala besök?
– Som köpare har man undersökningsplikt, och det är ganska svårt om man inte själv är på plats, så jag avråder köpare från att skriva på innan man fysiskt har tittat på en bostad. Sedan tror jag att man får en större närvaro mellan köpare och mäklare med ett digitalt besök, än om man besöker en visning tillsammans med många andra spekulanter.

”Vi märker inte av krisen försäljningsmässigt”

På ROI fastighetsmäkleri har man ännu inte märkt av några några konsekvenser av den pågående coronakrisen.

– Nej, vi märker inte av krisen försäljningsmässigt i alla fall, och vi har haft bra med folk på visningarna den senaste veckan. Sedan får vi se vad som händer framöver, vi får ta det vecka för vecka, säger Daniel Söderström, mäklare och delägare i ROI.

Har ni anpassat verksamheten på något sätt med tanke på situationen?
– Vi använder betydligt mer handsprit. Både på kontoret och när vi träffar kunder, men inte annars. Jag vet att en del av våra konkurrenter har valt att satsa på digitala visningar, men det är ingenting som vi har övervägt så här långt.