Publicerad:
Uppdaterad:

Kraftig brand i Hässleholm – tågtrafiken stoppad

Av: Andreas Ekström

Publicerad:
Uppdaterad:

Det gamla lokstallet i centrala Hässleholm brann under onsdagen ner.

Branden ledde till stora tågstörningar på sträckan mellan Malmö och Stockholm.

– Vi misstänker att branden är anlagd, säger Katarina Rusin, Skånepolisens presstalesperson.

Det var vid 17.30-tiden som räddningstjänsten larmades till det gamla lokstallet i Hässleholm.

– Jag åkte ut från brandstationen och då såg jag rökpelaren och förstod att det var en kraftig brand. Sedan när vi kom till platsen var byggnaden helt övertänd, säger Per Friis, yttre befäl och räddningsledare på räddningstjänsten i Hässleholm.

Byggnaden gick inte att rädda och vid 21-tiden hade byggnaden brunnit ner. Arbetet försvårades av att att byggnaden låg i spårområdet.

– Dels var det en stor byggnad, med det är ett gammalt lokstall där man förvarade lok förr så det låg ju i princip på spåren. Det gjorde att vi inte riktigt kom åt som vi brukar göra. Vi fick rikta in oss på att skydda intilliggande byggnader, säger han.

1 av 3 | Foto: WWW.PROREC.SE

Per Friis har jobbat som brandman i 30, varav de senaste 15 åren som yttre befäl. Han menar att det här var en av de värre bränderna han haft hand om.

– Det har varit väldigt hektiskt i dag, jag skulle säga att det är en av de större bränderna som jag haft.

Både en livsmedelsbutik och ett gym evakuerades i samband med branden.

Tågtrafiken stoppades

I samband med branden stoppades all tågtrafik till och från Hässleholm.

– Vi har stängt av trafiken för att inte de passerande tågen ska påverkas av röken, säger Katarina Rusin.

Hässleholm är en av de viktigast tågknutpunkterna i södra Sverige och har persontrafik i fem färdriktningar. Det passerar SJ-tåg, Öresundståg och Krösatåg bland annat.

– Det ät totalt sju av våra tåg, fem från Stockholm mot Köpenhamn och två i riktning mot Stockholm som drabbas av det här, totalt rör det sig om ungefär 1 000 resenärer hos oss som blir drabbade. Vi räknar med att det här kommer ta resten av dagen och har beställt bussar, säger Dan Olofsson vid SJ:s pressjour.

Tågsträckorna: Markaryd–Hässleholm, Tyringe–Hässleholm, Vinslöv–Hässleholm, Tjörnarp–Hässleholm och Hästveda–Hässleholm har stängts av på grund av strömavbrott efter branden.

Enligt Skånetrafiken är även sträckan mellan Malmö C och Kristianstad inställd och Hässleholm– Kristianstad.

Trafiken på de inställda sträckorna ersätts av bussar, enligt Trafikverket och Skånetrafiken.

Trafikverket har ännu ingen prognos när tågtrafiken är igång igen. Men Per Friis som talat med Trafikverkets personal på plats, säger att de har sagt att det kan dröja upp till en vecka innan trafiken åter är igång igen i normal takt.

– Ett ytterst preliminärt besked är att tågtrafiken norr ut från Hässleholm är igång tidigast söndag kväll eller måndag. Tågen söder ur kan komma igång under morgondagen, men vi vet mer under torsdagsförmiddagen, säger Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Under kvällen evakuerades ett tåg efter har stått stilla på järnvägen.

– Det är 350 personer ungefär som fått evakuerats, enligt de uppgifter jag fått ska järnvägsbolagen ha bussar på plats, säger Katarina Rusin.

Branden misstänks vara anlagd

Polisen misstänker att branden är anlagd och händelsen har rubricerats som grov mordbrand och ingen person ska vara gripen i nuläget, enligt polisen.

– Det finns saker som gör att vi misstänker att den här branden är anlagd. Enligt iaktagelser har man sett personer som befunnit sig vid byggnaden. Vi arbetar med att lokalisera dessa personer, säger Katarina Rusin.

Inga personer har skadats i samband med branden.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: