Oro för en andra våg när smittspridningen ökar i Europa

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-07-27

Tyskland, Belgien och Spanien – flera europeiska länder ser nu en ökning av bekräftade coronafall.

Nu väcks oron på flera håll för att en andra våg kan vara på väg att rulla in över kontinenten.

– Jag är inte så oroad för Sveriges del, men det är väldigt tråkigt för de länder som drabbats, säger Anders Tegnell.

Efter det första coronautbrottet har land efter land i Europa bitvis börjat släppa på sina mer eller mindre omfattade nedstängningar och karantänsregler. Men i flera länder ser man nu att coronafallen ökar igen.

I Tyskland beskriver landets folkhälsoinstitut coronaläget som mycket oroande efter att antalet bekräftat smittade ökat med 781 nya fall på ett dygn.

Även Belgien uttrycker en oro för att en ny våg kan vara på väg, efter att den genomsnittliga dygnssiffran ökat från 100 till 115 fall per dygn.

Enligt EU:s folkhälsomyndighet, ECDC, syns en ökning i ytterligare ett antal länder under den senaste 14-dagarsperioden. Bland annat i Storbritannien, Frankrike, Tjeckien, Rumänien och Bulgarien.

”Vi ser en ökning”

Bilden delas av Folkhälsomyndigheten.

– Det är helt riktigt, vi ser en successiv ökning vilket gör att Europa nu ser en uppgång igen. Tidigare har kurvan legat flack, och nu ser vi en tendens till att den går uppåt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Men enligt Anders Tegnell är det svårt att säga huruvida det är början på en andra våg som vi står inför och hur smittspridningen kommer att fortsätta.

– Det är svårt att veta om det är en andra våg, för det här viruset har inte uppfört sig som andra. Det är en blandad kompott av att vi ser utbrott på vissa specifika platser, till exempel arbetsplatser. Men vi ser också utbrott på nya geografiska platser som inte tidigare haft stor smittspridning, kanske är det kopplat till att man släppt väl mycket på restriktionerna, säger Anders Tegnell.

Svenskar behöver inte sitta i karantän

Han syftar bland annat på Spanien. Där var Madrid inledningsvis hårt drabbat. Nu har regionen Katalonien istället sett nya flera fall den senaste tiden, vilket fått Storbritannien och Norge att återinföra krav på karantän för resenärer som kommer från landet. Men något krav på karantän är inte aktuellt för de svenska semesterfirare som återvänder från områden där smittspridningen tilltagit.

– Nej, vi har inte jobbat så. Folk kan stanna hemma frivilligt eller om de har symtom. Det behöver vi inte ändra på, säger Anders Tegnell.

Trots att det är semestertider och en hel del svenskar åkt på semester till destinationer runtom i Europa – samtidigt som en ökning av coronafall rapporteras flera länder är han inte särskilt oroad.

– Jag är inte så orolig för svensk del. Jag tror inte att det kommer att påverka oss så mycket, men det är tråkigt för de länderna i Europa där det ökar., säger han.

Folk som återvänder från sina semestrar i områden med höga smittotal behöver inte vidta några särskilda åtgärder, enligt Tegnell.

– Vår bedömning är att resandet inte är motorn i det här. I de länder som fått en ökad smittspridning så handlar det om en intern spridning. Resandet var viktigt inledningsvis i pandemin. Då såg vi mycket resande i samband med sportlovet och hade en stor smittspridning vi inte visste om. Även om vi smittspårade så var det fall som föll mellan stolarna.

På vilket sätt har resandet inte någon betydelse för smittspridningen nu?

– Då var smittan mycket högre, nu är det ett helt annat läge. De fåtal fall som skulle komma hem kommer inte att driva på smittspridningen, jag tror att risken är liten att det skulle ändra epidemins riktning i Sverige.

Hur ska de semesterfirare som kommer hem från områden med stor smitta agera?

Att sätta folk i karantän är inte aktuellt. För dem gäller samma sak som alla andra. Man kan sätta sig i karantän frivilligt och har man symtom ska man stanna hemma.

Ingen ny avrådan

I Sverige ligger antalet nya fall fortfarande på en jämförelsevis hög nivå. Under måndagen rapporterades 398 nya fall in. Men kurvan pekar neråt, liksom antalet som vårdas på sjukhus och får intensivvård.

Men i veckan skedde ett trendbrott i Stockholm när antalet inlagda coronapatienter plötsligt började öka igen. Från 72 till 88 inlagda förra veckan. Hur det ska tolkas är för tidigt att säga, menar statsepidemiologen.

– Det är så pass få fall. Där får vi avvakta lite innan vi kan dra några slutsatser, säger Anders Tegnell.

I nuläget har UD inget nytt besked om reseavrådan till länder i Europa. I ett mailsvar skriver presstjänsten: ”Vad gäller spridningen av coronaviruset tittar vi främst på vilka effekter smittan har på samhället i stort och rörelsefriheten – inte antalet smittade i sig. Situationen i olika länder övervakas dygnet runt och vi har en löpande dialog med Sveriges ambassader och andra relevanta myndigheter, så vi har beredskap att vid behov snabbt fatta ett beslut”.