Hundratals saknas i Beirut – dödssiffran väntas stiga

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Explosionen i hamnen i Libanons huvudstad Beirut har redan krävt över 100 liv och tusentals människor har skadats.

Sjukvårdspersonalen kämpar med det stora antalet skadade på redan överfulla sjukhus och många fler offer väntas finnas under rasmassorna.

Enligt uppgifter ska explosionen ha inträffat i samband med ett svetsarbete.

Libanons premiärminister Hassan Diab har utlyst ett två veckor långt undantagstillstånd efter den enorma explosionen som inträffade i Beirut i går kväll. Onsdagen är utnämnd till en sorgens dag.

Bara några timmar efter händelsen fick Instagramkontot @locatevictimsbeirut 50 000 följare. Anhöriga som ännu inte fått kontakt med sina nära och kära hör av sig till kontot med namn och bilder, som sedan publiceras tillsammans med en vädjan om att alla med information om var personerna finns ska höra av sig. Under den mest hektiska tiden efter explosionen skickades hundratals meddelanden i minuten.

Bilder på försvunna personer, unga som gamla, män, kvinnor, morföräldrar och barn, varvas på Instagramkontot tillsammans listor över vilka som identifierats på sjukhusen.

Explosionen vid hamnen i Libanons huvudstad har redan krävt över 100 liv. Flera tusentals har skadats.
Foto: Hassan Ammar / TT
Explosionen vid hamnen i Libanons huvudstad har redan krävt över 100 liv. Flera tusentals har skadats.

Kändes ända till Cypern

Samtidigt fylls sociala medier med erbjudanden om husrum till drabbade personer. Otaliga bostäder skadades i explosionen, som kändes ända bort till Cypern, 24 mil bort över Medelhavet.

Enligt Röda Korset är nu över 100 personer hittats döda. Libanesiska myndigheter har hittills bekräftat 78 döda och över 4 000 skadade, men uppger samtidigt att siffrorna väntas stiga allt eftersom räddningspersonal gräver i rasmassorna i hopp om att rädda skadade människor, samt flytta kropparna av de redan avlidna.

Flera av de som rapporterats saknade är räddningspersonal och andra som var i tjänst i hamnen när explosionen ägde rum. Eftersom lagerlokalen med tusentals ton av det explosiva ämnet ammoniumnitrat först började brinna kraftigt kallades många dit, ovetandes om smällen som skulle äga rum strax därpå.

Enligt uppgifter till Reuters ska branden ha startat i samband med ett svetsarbete i lokalen.

Foto: Bilal Hussein / TT
Sjukvårdspersonalen kämpar med tusentals skadade i redan överfulla sjukhus och fler väntas hittas under rasmassorna.

UD: Har ingen information

På UD:s presstjänst svarar man vid 06.30-tiden på onsdagsmorgonen att man ”känner till att det har inträffat en explosion och att minst tio är döda”.

– Vi har i nuläget ingen information om skadade eller dödade svenskar, säger Sibel Missouri på presstjänsten.

Hon uppmanar svenskar i Beirut att hålla sig inomhus, ta kontakt med sina anhöriga och följa lokal rapportering.

Finska Yle skriver att den finska ambassaden har skadats i explosionen. Den svenska ambassaden ligger i samma område, men lite närmare platsen för explosionen. Men UD vill inte säga något om huruvida den svenska ambassadbyggnaden drabbats.

– Vi kommenterar inte säkerhetsfrågor. Men ambassadpersonal är oskadd, säger Sibel Missouri.

Foto: Hassan Ammar / TT
Siffrorna väntas stiga allt eftersom räddningspersonal gräver i rasmassorna i hopp om att rädda de som skadats, samt flytta kropparna av de redan avlidna.

Strömavbrott på sjukhus

I Beirut fortsätter räddningsarbetet. Men i ett land där strömavbrott på 20 timmar per dygn inte längre tillhör ovanligheterna har det varit svårt att bedriva räddningsarbetet under natten. Även sjukhusen drabbas av elavbrotten och ber om hjälp att få tag på reservgeneratorer.

Enligt nyhetsbyrån AP tvingades Saint Georges sjukhus, som ligger mindre än en kilometer från hamnen där explosionen ägde rum, behandla dussintals skadade ute på gatan på grund av förödelsen på sjukhuset.

Tre sjukhus i staden ska ha förstörts och två andra skadats, enligt Al Jazeera.

Många av världens ledare har uttryckt sitt stöd för Libanon och flera länder, bland annat Sverige, USA, Storbritannien, Turkiet, Frankrike och Iran, har erbjudit sig att hjälpa landet med vad det än behöver.

Foto: Hussein Malla / TT
Libanesiska myndigheter har hittills bekräftat 78 döda och över 4 000 skadade.
Publicerad:

LÄS VIDARE