Netanyahu: Autistisk palestiniers död ”tragedi”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Foto: Menahem Kahana
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har för första gången uttalat sig om den autistiske palestiniern Iyad Halak som sköts till döds av israelisk polis.

Premiärministern säger att det som inträffade är "en tragedi" och att händelsen ska utredas.

– Det som hände Iyad Halak är en tragedi. Det här är en man med särskilda behov, autism, som felaktigt misstänktes för att vara terrorist på en väldigt känslig plats, säger Netanyahu.

Tidigt på morgonen den 30 maj sköts den 32-årige palestiniern Iyad Halak till döds av israelisk polis i Jerusalems gamla stadskärna, sedan de misstagit honom för att vara beväpnad.

Fallet har fått stor uppmärksamhet både i regionen och internationellt, och har jämförts med den obeväpnade svarte amerikanen George Floyd som dog under ett polisingripande i Minneapolis några dagar tidigare.

Premiärministern kommenterade händelsen för första gången på söndagen i samband med ett regeringssammanträde.

– Vi lämnar våra kondoleanser till familjen, jag tror att detta delas av hela den israeliska allmänheten, och även av hela den israeliska regeringen, säger Netanyahu.

Premiärministern tillägger att händelsen ska utredas.

– Jag förväntar mig att ni genomför en fullständig utredning i ärendet.

Halaks vårdnadsgivare berättade för israeliska medier efter händelsen att hon under flera minuters tid försökte förklara för poliserna att Iyad Halak led av en intellektuell funktionsnedsättning, men att de till slut sköt honom till döds när han låg sårad och skräckslagen på golvet i ett soprum.

Publicerad:

LÄS VIDARE