Malmöitiska glädjen – över danska beskedet

Publicerad 2020-06-19

Katrin Stjernfeldt Jammeh glädjer sig över att Danmark nu åter öppnar upp gränsen.

I nästa vecka öppnar Danmark återigen upp för skåningar.

Ett beslut som togs emot med glädje i Malmö.

– Det är helt ologiskt att danskarna fått lov att åka hit men vi inte fått besöka dem, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den danska regeringen meddelade på torsdagen att nya gränsregler börjar gälla den 27 juni. Det blir då fritt för svenskar från vissa regioner, däribland Skåne, att resa till Danmark.

Beskedet mottogs med glädje av Malmös starka kvinna Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

– Det är ett välkommet besked. Vi är nog många som hoppats på en snar lösning, sen statsministern i Danmark flaggade för att hon ville ha en regional lösning. Och vi är många från båda sidor som uppvaktat våra regeringar olika sammanhang. Så jag är glad för beskedet, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till Aftonbladet.

Skåne, Halland och Blekinge

Till en början rör sig om specifika regionala regler för Skåne, Halland, Blekinge samt andra svenska regioner som uppfyller smittokravet.

– Vi är Nordens största arbetsmarknadsregion och rör oss över gränserna för att träffa vänner och bekanta och tar tar del av det sociala och kulturella utbudet som finns på båda sidor. Det har ju faktiskt varit öppet åt ett håll så då är det logiskt att det är öppet åt två håll, säger Stjernfeldt Jammeh.

Hennes förhoppning var en snar lösning, efter att den danska statsministern Mette Frederiksen i månadsskiftet öppnat upp för en regional lösning.

”En välkommen återgång”

– Det har utan tvekan varit en stor begränsning. Att vår region igen kan ha den rörligheten vi brukar ha menar jag att är ett beslut många välkomnar i dag. Återigen, det är helt ologiskt att danskarna fått lov att åka hit men vi inte fått besöka dem.

Hon fortsätter:

– Lite extra för oss i arbetsmarknadsregionen som är vana vid att ha den här rörligheten, som är en del av regionens styrka i normalfallet. Det är en välkommen återgång till det mer normala men då med ett behov av restriktioner och försiktighet, vilket såklart gäller oavsett vilken sida på sundet man än är.