Vattenbrist hotar inför coronasommaren

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2020-06-12

Fylla poolen och vattna gräsmattan – nja, det kanske inte går överallt i sommar. På många håll finns risk för vattenbrist, både på grund av att kapaciteten i vattenverken inte räcker till och för att tillgången på grundvatten i är skral. Dessutom gör coronapandemin att vi är hemma mer och spolar vatten i kranarna.

Den heta torrsommaren 2018 blev en tankeställare, berättar Helene Sylvefjord, kommunikationschef på Sörmland Vatten, som förser kommunerna Flen, Katrineholm och Vingåker med dricksvatten i kranarna:

– Vattenverken orkade inte med kapacitetsmässigt. Därför införde vi bevattningsförbud under dagtid som en förebyggande åtgärd förra året. Det har vi infört nu i år igen för att jämna ut vattenförbrukningen över dygnet, säger hon.

I Flen, Katrineholm och Vingåker är det inte tillåtet att vattna i trädgården eller fylla pooler mellan klockan 06 och 20. Däremot går det bra under kvällen och natten.

Det handlar helt och hållet om kapaciteten i vattenverken, berättar hon. Sörmland Vatten hämtar vattnet från sjöar.

– Det är ingen brist på själva vattnet, vi gör så kallat falskt grundvatten där vi pumpar in sjövatten i en grusås, sedan går det in till vattenverken för rening.

Men det finns alltså risk att vattenverken inte klarar av att producera allt vatten som går åt, särskilt inte så här års. Det är nu folk börjar fylla sina pooler och vattna sina trädgårdar, men det är inte vattenkapaciteten byggd för.

– Det är en kritisk tid nu. Vi erbjuder leverans av vatten via tankbil till pooler för att minska trycket, säger Helene Sylvefjord.

Semester hemma

Coronapandemin gör att fler är hemma nu, och det påverkar också hur mycket vatten som går åt. Mycket av det vi har för oss på sommaren kräver vatten, konstaterar Fredrik Vinthagen, pressansvarig på branschorganisationen Svenskt Vatten.

– Många är hemma, och kommer att ha semester i Sverige i år. Mycket av våra fritidsaktiviteter är kopplade till vatten, och då ökar användningen, säger.

SMHI rapporterar tillsammans med Sveriges geologiska undersökning, SGU, om grundvattentillgången löpande. Året började med rikliga nederbördsmängder, men våren har sedan varit både kallare och torrare än normalt. Grundvattennivåerna i de små magasinen ligger under det normala i Svealand och Götaland, men är normala i Norrland. Där det är lägre än vanligt uppmanas brunnsägare att vara uppmärksamma på vattentillgången. Även vattennivåerna i stora vattenmagasin, som sjöar, är lägre än vanligt.

SMHI skriver på sin hemsida att det skulle behövas mer regn än vanligt under flera månader för att grundvattennivåerna ska bli normala.

Fredrik Vinthagen berättar att bevattningsförbud redan har införts i flera svenska kommuner.

– Det finns områden i östra Sverige och på Gotland, som har låga grundvattennivåer. Men oftast är det kapaciteten i anläggningarna eller ledningssystemen som inte räcker.

Både anläggningar och ledningar är otillräckliga och gamla på många håll, förklarar han.

Anna Dahlman Petri, vattenexpert på teknikkonsultbolaget WSP, berättar att de nyligen har gjort en undersökning om kommunernas behov av att renovera och bygga ut vattenverken.

– Fyra av tio kommuner säger sig ha kapacitetsbrist som gör att kommunerna inte kan växa, säger hon.

Priset fördubblas

Hon tror att vi kommer att behöva vänja oss vid att få betala mer för vårt vatten framöver. Som det är nu kostar vattnet ungefär 3,5 öre per liter i genomsnitt, men om 20 år kommer priset antagligen vara det dubbla, enligt Anna Dahlman Petri.

Alla tre konstaterar att vi tar vårt vatten för givet, men att vi kommer att behöva bli mer rädda om det. Vi kan inte hälla dricksvatten i poolen, eller vattna med det, för rent vatten är en resurs som kommer att bli mer dyrbar, förklarar de.

– Vi får lätt panik om vi inte har tillgång till vatten. Vi måste vara rädda om det, säger Anna Dahlman Petri.

PODD Ett halvår med coronaviruset – vad vi vet och inte vet

Aftonbladet Daily gästas av Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen