Advokat tror inte Assange förs till Sverige

TT

Uppdaterad 2019-05-20 | Publicerad 2019-04-11

Wikileaksgrundaren Julian Assange på Ecuadors ambassad i London i juni 2018. Arkivbild.

Sedan Julian Assange gripits väcks frågan om den våldtäktsanklagade Wikileaksgrundaren kan överlämnas till Sverige.

Men hans svenske advokat tror att det tåget har gått för åklagaren.

Att Assange nu grips har sannolikt inte i första hand med den svenska åklagarens våldtäktsmisstankar mot australiern att göra. Men det väcker frågan om han därmed kan överlämnas och ställas inför rätta här.

Chefsåklagare Ingrid Isgren ger dock inget omedelbart svar på det.

"Det här är nyheter för oss också, så vi har inte hunnit ta ställning till de uppgifter som nu finns. Vi vet inte heller varför han är gripen. Vi följer utvecklingen", kommenterar Isgren kort i ett pressmeddelande.

Den svenska förundersökningen lades till slut ner 2017 för att den inte gick att driva vidare, och för att det ansågs oproportionerligt att fortfarande hålla Assange häktad i sin frånvaro. Det hade inte med skuldfrågan att göra, underströk den dåvarande förundersökningsledaren Marianne Ny då.

"Göra allt vi kan"

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan som anmält att Assange våldtog henne 2010. Hon skriver i ett sms till TT att hennes klient tagit emot nyheten om Wikileaksgrundarens gripande.

"Att det vi har väntat och hoppats på i snart sju års tid nu händer kommer såklart som en chock för min klient. Vi kommer göra allt vi kan för att åklagarna ska återuppta den svenska förundersökningen så att Assange kan utlämnas till Sverige och lagföras för våldtäkt", skriver Massi Fritz.

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro. Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades där asyl.

Den misstänkta våldtäkten preskriberas i augusti 2020, så teoretiskt kan utredningen återupptas.

– Det tror jag är osannolikt, säger dock Wikileaksgrundarens advokat Per E Samuelson.

TT: Så du ser det inte som sannolikt att du får försvara Assange inför svensk domstol?

– Nej det gör jag inte. De finns ingen grogrund för det, utan det var ganska kraftfullt som vi vann, så det skulle förvåna mig oerhört, säger han.

Bevis åldras

Även rättsexpert Sven-Erik Alhem tvivlar på att den svenska förundersökningen tas upp igen.

– Det är en långt utdragen tid som förflutit och det har försämrat bevismöjligheterna utan minsta tvekan, säger han till TT.

Dessutom skulle Sverige behöva ställa ut en ny europeisk arresteringsorder på Assange.

– Han lär inte frivilligt komma till Sverige, säger Alhem.

– Jag tror att uppförsbacken är enorm.