”Fina ord, men det händer ingenting”

Polisen är inte rustad – trots utredning på utredning

Publicerad 2023-04-04

Ett år efter påskupploppen är mycket kvar att åtgärda.

– Vi står på precis samma läge i dag som för ett år sedan, säger en erfaren polis.

– Processerna är som vanligt väldigt tröga, säger polisens huvudskyddsombud Patrik Danielsson.

Påskupploppen förra året slutade med 300 skadade poliser och 20 förstörda polisfordon.

Som flera gånger förr när polisen misslyckats med att hantera upplopp tillsattes en utredning.

Polisens utredning pekade på brister i bland annat ledning, utrustning och inhämtning av underrättelser. Det är problem som påtalats i flera tidigare utredningar, men som polismyndigheten struntat i att åtgärda:

”Det är slående hur många av de slutsatser och förslag som redovisas i vår rapport som också har förekommit i tidigare utvärderingar, vissa dessutom återkommande. Vår bedömning är att polisen skulle ha kunnat stå bättre rustad inför påsken 2022 om tidigare slutsatser och förslag hade lett till beslut och åtgärder.”, skriver utredarna.

”Ett dåligt facit”

– Det är som att polismyndigheten inte har lärt av sin historia. Vi har haft det förut och ändå hamnar vi i den här situationerna. Det är ett ganska dåligt facit. Det kokar ju ner i de här händelserna där många poliser skadas, säger polisens nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson.

Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud.

Enligt Danielsson är mycket kvar att göra.

– Det mest akuta gällande utrustning och fordon är åtgärdat, men finns en hel del kvar. Jag tycker att det är bra att myndigheten insett att man har stora brister. Däremot är processerna som vanligt inom vår myndighet väldigt tröga och det är jag inte nöjd med.

”Mycket fina ord”

En polis med närmare 15 års erfarenhet av att hantera folksamlingar och upplopp är mycket kritisk. Han vill vara anonym av rädsla för repressalier.

– Under påskupploppen kastade de ihop folk från olika delar av landet. Det var väldigt många unga poliser utan erfarenhet av sådana här situationer. De hade inte ens benskydd och de som skulle leda dem var inte överens om vad som skulle göras.

– Det har varit mycket fina ord efter påskupploppen, men det händer liksom ingenting. Vi står på precis samma läge i dag som för ett år sedan. Polisen är inte bättre rustad i dag än vi var då.

Den erfarna polisen tycker att man borde arbeta i fasta grupper, med kollegor man känner och litar på.

– Det finns en tanke att en polis är en polis och att vilka som helst ska kunna jobba tillsammans. Men när livet hänger där lite löst då är det inte så kul att stå bredvid någon du inte jobbat med tidigare. Cheferna har tappat känslan för hur det är att jobba där ute. Det är kanske ett tag sedan de satt där själva i bilen.

Poliser på plats i Sveaparken i Örebro under påskupploppen.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

Följ ämnen i artikeln