Fransk tv inkluderar klimataspekten i sina väderprognoser

Publicerad 2023-03-16

Fransk tv har börjat inkludera klimataspekten i sina väderprognoser.

– Vi ska inte bara säga att i morgon blir det sol, eller regn. Vi ska förklara varför, säger informationschefen Alexandre Kara.

Väderprognoserna i kanaler France 2 och France 3 kallas från och med denna vecka för ”väder- och klimatjournalen”, en ny satsning för att sprida kunskap om klimatförändringarna, rapporterar franska medier. De ska därmed inte bara presentera hur vädret blir utan även orsakerna bakom det.

– Det handlar om att förklara vädret på ett annat sätt. Vi ska inte bara säga att i morgon blir det sol, eller regn. Vi ska förklara varför, säger Alexandre Kara, som är informationschef på France Télévisions, till AFP.

Grundvatten och temperaturavvikelser

Det nya programupplägget ska bland annat täcka temperaturavvikelser, grundvattentabeller och förklara olika väderförhållanden, sa Kara till nyhetsbyrån.

– Det är oacceptabelt att vara glad över att det är 25 grader i Biarritz i februari, utan att förklara varför.

Inför programändringen bad France Télévisions flera klimatexperter om hjälp för att kunna göra detta på bästa sätt.

Förlängs till två minuter

”Vi lever i klimatförändringar, vi känner det i våra dagliga liv och det intensifieras. Vädret är en del av denna dynamik och, från och med nu, revolution! Alla France TV:s väderrapporter kommer att inkludera denna verklighet”, skrev klimatforskaren Christophe Cassou på Twitter, en av experterna som jobbade med den nya satsningen.

Kvällarnas tv-väder förlängs också från bara en halv minut till två minuter Och folks klimatoro ska fångas upp genom att meteorologerna svarar på frågor som kommer via sociala medier under taggen #OnVousRépond (”Vi svarar er”).