Utökade varningar för översvämningar i Norrbotten: ”Det är en allvarlig situation”

Uppdaterad 2023-05-22 | Publicerad 2023-05-21

De höga flödena i flera av Norrbottens älvar har lett till stängda vägar, översvämmade källare och förstört ett utomhusbad.

Nu rör de höga vattenflödena sig nedströms och i natt väntas kulmen nå Haparanda.

– Vi har gått ut med vår allvarligaste varning, säger Hugo Rudebeck, vakthavande hydrolog på SMHI.

I fredags gick SMHI ut med en röd varning för höga flöden längs delar av Torneälven. Varningar har också utfärdats längs Muonioälven och Kalixälven.

Nu utökas varningen söderut och SMHI varnar även för översvämningar. Flödena har inte varit så höga sedan 60-talet.

– Det är en allvarlig situation, och vi har gått ut med vår allvarligaste varning. Det är sällan vi går ut med en röd varning, då är det flöden som sker mer sällan än var 50:e år, säger Hugo Rudebeck, vakthavande hydrolog på SMHI.

I Övertorneå har vattenmassorna tryckt upp en bassäng flera decimeter på ett utomhusbad, rapporterar NSD.

Ekobadet i Övertorneå.

– Det har varit enorma krafter i rörelse här. Som mest har bassängen tryckts upp 80 centimeter, säger Lars Niemi, kommunens fastighetschef, till tidningen.

Bassängen är gjuten i betong och enligt kommunen kan det ta lång tid att laga den. För att inspektera skadorna måste den grävas upp.

De höga flödena beror på kraftigt regn i samband med snösmältning. Flera vägar har spärrats av och på vissa håll har det inte gått att köra över älven och in i Finland.

”Detta är extremt”

Tidigare under helgen drabbades flera områden en bit uppströms av de höga flödena. I Saivomuotka, översvämmades källare och vatten började sippra upp ur avloppssystemet.

Piloten Robert Grenmark, 39, tog en flygtur över en del av de drabbade områdena.

– Vi flög från Haparanda ända upp till Juoksengi. En sträcka på tio mil. Det ser mer eller mindre likadant ut hela vägen. Det är högt flöde i hela Torneälven men det är mest från Övertorneå och norrut, säger Robert Grenmark.

Han berättar att han var mycket i området som barn. Även då var det islossning och vårfloder men aldrig på den här nivån.

– Detta är extremt. Man får perspektiv när man ser allt ovanifrån. Skogar, åkrar och ängar, säger Robert Grenmark.

Enligt SMHI rör sig de höga flödena nedåt. Även om de röda varningarna ligger kvar flera dagar framåt har de på sina ställen redan nått kulmen.

– Vi har sett att det uppströms. Bland annat runt Pajala där det kulminerat. Det är fortfarande höga flöden men där har deh ögsta har redan varit, säger Hugo Rudebeck, vakthavande hydrolog på SMHI.

Tidigare i helgen vattenfylldes källare i Saivomuotka

Uppmanas hålla sig borta

De höga flödena rör sig nu nedströms, det är även söderut som den röda varningen utökats.

– I Haparanda tror vi att de högsta flödena kommer någon gång i natt, säger Hugo Rudebeck på SMHI.

Stranden i Haparanda har svämmat över och kommunen har gått ut och varnat sina invånare. ”Det höga vattenflödet i kombination med kraftiga strömmar gör att älven är både oberäknelig och farlig.”, skriver kommunen på sin hemsida.

Kommunen uppmanar även allmänheten att hålla sig borta från älvkanten och skriver att räddningstjänsten övervakar situationen noggrant.