S lägger locket på om ny könstillhörighetslag

Publicerad 2023-06-01

Fredrik Lundh Sammeli.

Regeringen kan behöva stöd från Socialdemokraterna för att få igenom en ny lag om juridisk könstillhörighet. Men S vill inte ge besked om hur partiet kommer att agera när omröstningen väl sker.

– Jag vill inte spekulera i vad vi kommer göra om regeringen gör det ena eller andra, säger Fredrik Lundh Sammeli, Socialdemokraternas gruppledare i socialutskottet.

Regeringens utlovade nya lag om könstillhörighet dröjer. Som Aftonbladet tidigare rapporterat är det Kristdemokraterna som inte lyckats leverera enligt tidsplan och inom regeringen har nu en slitning uppstått mellan KD och Liberalerna, som vill att regeringen går fram med den nya lagen så fort som möjligt.

Nya förhandlingar väntas i mitten av juni och en av frågorna som kvarstår för regeringen att tröska är hur mycket enklare det ska bli att ändra kön i folkbokföringen och vilken makt den enskilde får i bestämmandet.

Lagen kräver stöd utanför regeringen

För att lagen ska kunna klubbas behöver regeringen stöd från fler partier i riksdagen. Sverigedemokraterna är kritiska till en förändring i den riktning som regeringen aviserat.

När, eller om, propositionen presenteras tvingas också Socialdemokraterna bekänna färg.

Socialdemokraterna har lagt fram två lagförslag sedan 2018.

Partiet har lagt fram två lagförslag sedan 2018, men inget av dem har gått hela vägen till att bli lagstiftning. Det första förslaget drogs tillbaka efter omfattande kritik, bland annat från lagrådet. Det andra förslaget är det som regeringen nu arbetar vidare med.

”Vill inte spekulera”

Fredrik Lundh Sammeli, Socialdemokraternas gruppledare i socialutskottet, säger att partiet står fast vid det senare – där det inte blir fullt ut upp till den enskilde att bestämma sitt juridiska kön. En prövning, om än enklare, ska fortsatt göras av Socialstyrelsen.

– Vår bedömning är en samlad avvägning som framkom under remissrundan och i debatten. Vi lämnade en närapå färdig produkt på regeringskansliet efter ett långt och viktigt arbete för en modern könsändringslag. Vi har inte ändrat ståndpunkt, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Hur ser du på den kritik som riktades mot förslaget, där kvinnorättsorganisationer lyft en rädsla för att trygga rum inte längre är trygga om det blir för enkelt för män att ändra könstillhörighet och få tillgång till exempelvis omklädningsrum?

– Det är en rädsla man behöver ta på allvar men den här vägen som vi har valt möter också upp den faran. Det är en förenklad, moderniserad lagstiftning med låga trösklar men det är fortfarande inte så att vem som helst på vilket sätt som helst kan juridiskt ändra kön.

Om den nya lagstiftningen gör det enklare att ändra juridiskt kön än det förslag som ni la fram, hur gör ni då vid en omröstning?

– Jag vill inte spekulera i vad vi kommer göra om regeringen gör det ena eller andra. Hittills är problemet att de inte har levererat något.

Följ ämnen i artikeln