Förintelsen får olika skepnad i Kiev och Moskva

Grim Berglund/TT

Publicerad 2023-01-27

Förintelsens offer hedras i Kiev och Moskva.

Men orden från Rysslands och Ukrainas ledare förtäljer olika berättelser i skuggan av den ryska invasionens förstörelse.

”Aldrig igen” och ”glöm aldrig” upprepades av drabbade, anhöriga, stats- och regeringschefer på platser som bär historiens öppna sår: Auschwitz-Birkenau, Treblinka, Majdanek, Chelmno och fler.

– Vi vet och minns att likgiltighet dödar, tillsammans med hat, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett videotal på minnesdagen.

Zelenskyj, som är av judisk börd och själv kommer från de södra delarna av Ukraina där ryska ofta är förstaspråket, nämnde inte Ryssland i sitt tal.

Han nöjde sig med att hedra dem som drabbades:

– I dag, och alltid, hedrar Ukraina minnet av Förintelsens miljontals offer.

Nära kriget

Men historien döljs av en slöja där nutidens händelser och dåtidens krigsbrott förvanskas.

Kravet aldrig igen riskerar att bli en tom fras, konstaterade flera av dem som talade, när ett ryskt invasionskrig pågår på europeisk mark, bara några tiotal mil från de läger där judar, romer och andra minoritetsfolk, homosexuella och politiska motståndare till naziregimen dödades.

Rysslands president Vladimir Putin valde en annan infallsvinkel när han talade om Förintelsen på den dag som internationellt blivit en minnesdag för offren.

”Att glömma historiens lärdomar leder till en repetition av fruktansvärda tragedier, sade Putin i ett uttalande på minnesdagen.”

Sedan lade han till en ren lögn:

”Detta bevisas genom de brott mot civila, de etniska folkmord och de straffåtgärder som organiseras av nynazister i Ukraina.”

78 år sedan

Regimen i Ryssland och de som stödjer och rättfärdigar invasionen av Ukraina hänvisar till att Ukraina måste avnazifieras, ett argument som till exempel den tidigare respekterade utrikesministern Sergej Lavrov upprepar i diplomatiska forum.

Dagen markeras i kalendern då det var exakt 78 år sedan de överlevande i Auschwitz vid staden Oświęcim i södra Polen kunde räddas till frihet. President Putin har tidigare själv varit närvarande vid ceremonier då den sovjetiska Röda armén, som besegrade Nazitysklands styrkor i lägret, hedrades.

År 2005 var han inbjuden till förintelselägret som hedersgäst för att hedra offren.

I år kom ingen inbjudan till den ryske ledaren.

Och Rysslands högste rabbin, Berel Lazar, sade till den franska nyhetsbyrån AFP att ”detta är en förnedring för vi vet och kommer ihåg den roll som Röda armén hade när nazisterna besegrades och Auschwitz befriades”.

Auschwitz ligger omkring 30 mil från Ukraina. Invasionskriget i grannlandet påverkar vardagen. En överlevande från förintelselägret, Zdzisława Włodarczyk, sade att denna dag skapar ”en känsla av skräck” för den förstörelse och död som sprids av ryska styrkor”, skriver AP:s reporter på plats.

”Känsla av skräck”

I Berlin valde förbundsdagen att rikta Tysklands sorg och skam över de många hbtq-offer som dödades av nazister, en grupp som fick vänta länge på upprättelse.

Ceremonin var lågmäld i riksdagshuset när historiens mörka skuggor föll över den tyska huvudstaden.

– Vi minns alla dem som förföljdes av nationalsocialisterna – bestulna, förödmjukade, marginaliserade, torterade och mördade, sade Bärbel Bas, förbundsdagens talman.

Det har tagit tid för Tyskland att förlika sig med alla brott som Nazityskland utförde, konstaterade hon.

Men i Ukraina fortsätter det brutala ryska invasionskriget.

– Ryssland lär behöva lång tid på sig och gräva djupt i utforskningen av sig självt efter denna konflikt innan landet kan återvända till sådana här samlingar i den civiliserade världen, säger Piotr Sawicki, som är talesperson för det museum som inrättats vid Auschwitz.