Joe Biden och Xi Jinping har träffats

Publicerad 2022-11-14

I dag träffades Joe Biden och Xi Jinping för första gången som ledare.

Tonen mellan länderna är sämre än på ett halvt sekel, enligt CNN.

På mötet som pågick i 3,5 timme ledarna bland annat kommit överens om att "ett kärnvapenkrig aldrig ska utkämpas".

”Trevligt att mötas.”

Det var orden som Xi Jinping sa – med hjälp av en översättare – till president Joe Biden när de skakade hand. Ett långt, fast handslag.

Ledarnas möttes i dag för första gången öga mot öga sedan Joe Biden svors in som president i januari 2021. Mötet sker på Bali, där G20-mötet senare ska äga rum, och i bakgrunden hägrar den spända frågan om Taiwans självstyre.

Målet är att hitta sätt att kommunicera med varandra, men att nå framsteg i de stora frågorna finns det lagom stora förhoppningar kring. Relationen mellan de två länderna beskrivs ha sjunkit vara på absoluta botten sedan ett halvt sekel tillbaka.

”Det enda som är värre än att ha spända samtal är att inte prata alls”, sa en tjänsteman till The Guardian.

Spänt läge kring Taiwan

Taiwan, ön öster om Kina med en självstyrande demokrati, men som Kina hävdar tillhör dem. De är inte rädda att ta till militär makt, och menar att ön inte kan existera som suverän nation.

Joe Biden, å andra sidan, har flera gånger poängterat vikten av öns självstyre.

I augusti fick Kina utbredd kritik för militärövningar som hölls utanför Taiwans kust som svar på att Nancy Pelosi, representanthusets talman, besökte ön. Joe Biden har sagt att amerikanska styrkor skulle försvara Taiwan om kinesiska styrkor attackerar.

De båda ledarna träffades för första gången för mer än ett decennium sedan, då de båda var vice presidenter.

Enligt källor till New york times kommer inte Joe Biden göra några ”grundläggande eftergifter” kring USA:s stöd till Taiwan.

Biden: ”Kärnvapen kommer inte på fråga”

The Guardian skrev innan mötet att målet med mötet var att återställa relationen mellan Washington och Peking.

Eller som CNN skriver: att förhindra att de båda länderna krigar mot varandra. En ganska blygsam ambition för två av världens största ekonomier och militärer. Men enligt kanalen är det faktiskt det som står på spel.

På en presskonferens efter mötet sa Joe Biden att ledarna hade ett ”öppet och ärligt samtal”, att de är konkurrenter och kommer tävla med varandra - men att han inte letar efter en konflikt.

Han insisterade på att USA:s hållning till Kina inte har förändrats - och att båda länderna är engagerade i att freden i Taiwan ska förbi.

Han tycker i stället att länderna bör samarbeta där de kan.

– Vi diskuterade bland annat Rysslands invasion av Ukraina, och att kärnvapen inte kommer på fråga, sa han.

En journalist ställde frågan om det finns risk för ett nytt kallt krig, med tanke på bland annat situationen i Taiwan. Joe Biden verkade inte orolig för det.

– Jag är övertygad om att han förstod vad jag sa, och att jag förstod honom. USA är bäst rustade av alla världens länder - ekonomiskt och politiskt - för att hantera världens förändrade omständigheter.

Följ ämnen i artikeln