Trumps beslut sågas: ”Ett groteskt maktmissbruk”

Uppdaterad 2017-05-11 | Publicerad 2017-05-10

Vid midnatt svensk tid kom beskedet att president Donald Trump valt att sparka FBI-chefen James Comey med omedelbar verkan.

Beskedet kom som en blixt från en klar himmel och har mötts av starka reaktioner på flera håll.

– Det är ett groteskt maktmissbruk, säger CNN:s juridiska expert Jeffrey Toobin.

Beskedet om att Donald Trump, på inrådan av justitieminister Jeff Sessions och vice justitieminister Rod Rosenstein, sparkar FBI-chefen James Comey kom enligt många som en blixt från klar himmel.

Enligt CNN:s juridiska expert Jeffrey Toobin är Trumps beslut ”ett groteskt maktmissbruk från presidenten.”

– Det här är sådant som sker i icke-demokratier, säger Toobin till CNN.

Enligt Toobin gör det snabba beslutet att man inte kan bortse från misstankarna om att Comey får sparken för att FBI utreder Trumps och hans administrations kopplingar till Ryssland.

– Jag har inte sett något liknande sedan 20 oktober 1973 då president Nixon sparkade Archibald Cox, sa Toobin till CNN och hänvisade till när presidenten Richard Nixon under den så kallade ”Saturday Night Massacre” sparkade den särskilda åklagaren Cox under Watergateaffären.

”Fungerade inte bra för Nixon”

Cox fick sparken då han bett Nixon att lämna ut bandinspelningar som gjorts i Vita huset – vilket presidenten vägrade. Nixons agerande väckte dock ramaskri i USA, och när banden till sist lämnades ut året efter tvingades Nixon att avgå på grund av deras innehåll.

Även David Axelrod, tidigare rådgivare åt Barack Obama, säger att beskedet är en sorg för USA och att tankarna förs till Watergateaffären.

– Detta fungerande inte bra för Nixon. Och det kommer det inte att göra för @realDonaldTrump - eller landet heller, skriver Axelrod på Twitter.

Den demokratiska senatorn Tim Kaine skrev följande på Twitter:

”Att Trump sparkar Comey visar bara hur livrädda administrationen är över Rysslandsutredningen”.

Chuck Schumer: ”Mörkläggning”

På en pressträff efteråt antydde den demokratiska senator Chuck Schumer att beslutet kan misstänkas vara en del av en ”mörkläggning” – då han menar att det är ett ”tydligt belagt mönster i Trump-administrationen att göra sig av med folk”.

Schumer syftade på de tidigare avskedandena av den tillförordnade justitieministern Sally Yates och federal New York-domaren Preet Bharara.

Schumer ifrågasatte även valet av tidpunkt och menade att om Comey avskedades på grund av sin bristande hantering kring Hillary Clinton-utredningen så borde Vita huset ha avskedat honom redan i januari.

– Kom dessa utredningar för nära presidenten? Hur som ser allt detta inte ut att vara en tillfällighet, konstaterade Schuer högt under pressträffen.

Krav på oberoende utredning

Schumer sa även att Trump ringt honom på tisdagen för att informera om Comeys avskedande.

– Jag sa till honom; herr president, med all respekt, du gör ett stort, stort misstag, sa Schumer och tillade att presidenten ”inte svarade riktigt”.

Schumer förklarade även att utredningen kring Rysslands-kontakterna nu måste ”så långt bort från Vita huset och Trump-administrationen som möjligt” och att han därför kräver att en särskild åklagare utses för att ta över Rysslands-utredningen – som Comey ledde när han sparkades.

– Nationen behöver bevis för att det inte har skett en mörkläggning och enda sättet att återfå det amerikanska folkets förtroende för utredningen är om den leds av en orädd och självständig särskild åklagare.

Även den republikanska senatorn John McCain gick på tisdagskvällen ut och sa att kongressen nu måste bilda en särskild kommitté för att undersöka Rysslands inblandning i valet 2016 och att Trumps beslut bara "bekräftar behovet och brådskan av en sådan kommitté".

FBI-anställda tagna på sängen

Även anställda på FBI ska ha blivit helt tagna på sängen av beskedet uppger CNN:s kommentatorer som säger att många vittnar om att ”det känns som att vi förlorat en familjemedlem”.

Senatorn Mark Warner säger till CNN att chock är en underdrift för att beskriva känslan av beskedet som han menar är ”helt uppåt väggarna”.

– Jag har hyst stort förtroende för Comey och det känns kusligt att president Trump väljer att avskeda honom just vid den här tidpunkten.

Lindsey Graham backar Trump

Någon som dock backar upp Trumps beslut är den republikanska senator Lindsey Graham, som själv leder en av de fyra undersökningar kring Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet.

– Med tanke på den senaste tidens kontroverser kring chefen, så tror jag att en nystart vore bra för FBI och för nationen. Jag uppmuntrar därför presidenten att välja den mest kvalificerade som är tillgänglig och som kommer att tjäna vår nations intressen, säger Graham till CNN.

ANNONS