Protester väntar när Trump möter påven

Uppdaterad 2017-05-24 | Publicerad 2017-05-23

WASHINGTON/STOCKHOLM. Efter några dagar i Mellanöstern bär nu Trumps resa vidare mot Europa.

Där väntar hårda möten och möjligtvis stora protester när Trump bland annat möter påve Franciskus - som han tjafsat med på avstånd.

– Mötet med påven är bara början på vad som ser ut att bli en svår och komplex relation, säger Marco Politi, journalist och författare.

Presidentens första utlandsresa inleddes i Saudiarabien och fortsatte i Israel och Palestina, där Trump lovade att ”göra allt” för att få till ett fredsavtal mellan israeler och palestinier.

Nu fortsätter resan vidare mot Europa, där Trump tros bli mött med både hårdare ton och fler protester, enligt The Guardian.

Enligt tidningen väntas tiotusentals människor delta i en ”Trump är inte välkommen”-protest i Bryssel på onsdagen när han anländer till Bryssel.

De protesterande säger att de är ”enade i att säga nej till Trump” som de menar har spenderat de senaste månaderna med att ”dela och exkludera människor, förneka klimatförändringarna, skrämma medierna och avveckla solidariteten”, rapporterar The Guardian.

Spänt möte med påven

Men innan dess besöker Trump i dag Vatikanstaten för att träffa påve Franciskus. Även vid det mötet har aktivister planerat att protestera mot Trumps närvaro.

Stämningen mellan påven och Trump väntas inte heller bli så vänskaplig.

Påve Franciskus har bland annat kritiserat Trump för att bygga murar mellan länder, vilket han inte anser är förenligt med att vara kristen. Han har också kritiserat Trumps inställningen till flyktingar och invandring.

Trump har i sin tur sagt att ”ingen ledare, särskilt inte en religiös ledare, ska ta sig rätten att ifrågasätta en annan mans religion eller tro”.

Båda de mäktiga ledarna har försökt framhäva att de ska försöka nå gemensam grund vid sitt första möte. Påven har sagt att han inte tänker döma Trump förrän han ”lyssnat på honom”, i ett uttalande.

– Just nu råder det stor försiktighet i Vatikanen, en slags oro eftersom ingen vet hur mötet kommer att utvecklas. Frågar du mig är det här antagligen bara början på vad som ser ut att bli en svår och komplex relation mellan Vatikanen och den amerikanska presidenten, säger Marco Politi, som bevakar Vatikanen och skrivit en bok om påve Franciskus till Washington Post.

Protester i Gaza

Trumps första dagar på utlandsresan i Mellanöstern har för den amerikanska regeringen på många sätt varit lyckad, men den har inte genomförts helt utan problem. Bland annat hölls protester mot Trumps besök på Västbanken och Gazaremsan.

Människor trampade på och brände Trump-bilder och ropade bland annat att ”USA är en skam för mänskligheten”.

Utåt sett valde Trumps talespersoner att ignorera protestropen. Handelsministern Wilbur Ross sa till tv-kanalen CNBC att han inte sett ”en enda indikation på att det skulle ha varit några protester” när den amerikanska delegationen varit i Saudiarabien, utan att nämna att protester är i princip förbjudna i den konservativa och religiösa polisstaten.

”Jag såg inte en enda person med ett dåligt plakat. Stämningen var verkligen att alla var på ett bra humör”, beskrev Ross sin upplevelse.

Missar en viktig detalj

Saudiarabien är känt för att undertrycka nästan alla former av oliktänkande. Staten är bland de mest repressiva gällande yttrandefriheten i hela Mellanöstern.

– Saudiarabien är en absolut monarki som förbjuder alla typer av politiska protester eller oliktänkande. Det är också en polisstat som halshugger motståndare, säger Bruce Riedel, Mellanösternkännare vid tankesmedjan Brookings till CNBC.