Trump till Lavrov: Jag har sparkat Comey, han var en riktig knäppgök

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

WASHINGTON. Rysslandsutredningen pressade Trump som kände sig tvingad av att sparka Comey. Det uppger källor med insyn till New York Times.

– Han var galen, en riktig knäppgök, sa Trump till Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och ambassadören Sergej Kisljak dagen efter avskedandet.

Samtidigt kommer även uppgifter om att en person i Vita huset ska vara ”mycket intressant” i Rysslandsutredningen uppger Washington Post.

Det var under mötet med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och den ryske USA-ambassadören Sergej Kisljak i Vita huset förra veckan som president Trump ska ha uttryckt sig minst sagt målande enligt nu avslöjade mötesanteckningar.

Dagen före hade Trump oväntat sparkat den tidigare FBI-chefen James Comey.

– Jag sparkade nyss FBI-chefen. Han var galen, en riktig knäppgök, sa Trump enligt anteckningen som en källa i Vita huset har läst upp för New York Times.

”Var under stor press”

Enligt källorna ska uttalandet ha varit en förhandlingstaktik från Trumps sida och dokumentet ska även stödja de tidigare misstankarna om att Comey sparkats för att FBI utredde Trump-administrationens eventuella kopplingar med Ryssland.

– Jag var under stor press på grund av Ryssland. Det är jag inte längre, sa Trump och tillade även att han inte var under någon utredning.

Vita husets pressekreterare Sean Spicer har inte förnekat uppgifterna utan säger i ett uttalande till tidningen att Comey försvårade presidentens möjligheter att föra diplomatiska samtal med Ryssland om ämnen som Syrien, Ukraina och IS.

Trump har tidigare anklagats för att ha läckt hemlig underrättelseinformation på samma möte, vilket kan äventyra källans liv och framtida relationer med allierade.

Vita huset-anställd intressant

Avslöjandet kom bara kort efter att Trump klivit på Air Force One för sin nio dagar långa resa i Mellanöstern.

En resa som välkomnas av många i Vita huset, samtidigt som många ifrågasätter att presidenten lämnar landet i det kaos som just nu råder i Washington.

Strax efter avslöjandet kom även Washington Post med nya uppgifter som gäller att en tjänsteman i Vita huset pekats ut som en viktig och högintressant person i utredningen av Trump-administrationens eventuella Rysslandskopplingar.

Personen uppges vara högt uppsatt rådgivare som står president Trump nära, vilket gör att spåren nu börjar komma nära det högsta skiktet enligt tidningen.

Inletts en brottsutredning

Under torsdagen kom uppgiften att utredningen som nu lyder under den särskilda åklagaren Robert Mueller numera betraktas som en brottsutredning.

Enligt Washington Posts källor kommer utredningens intensitet att accelerera under de kommande veckorna.

Källorna betonade även att utredarna fortfarande är mycket intresserade av personer som tidigare haft inflytande i Trump-kampanjen och regeringen men som inte längre är en del av den, exempelvis den tidigare nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn och tidigare kampanjordförande Paul Manafort.

Ännu fler rysskopplingar avslöjade

Även nuvarande administrativa tjänstemän som tidigare erkänt sig haft kontakter med ryska tjänstemän, som Trumps svärson Jared Kushner, justitieminister Jeff Sessions och utrikesministern Rex Tillerson, kan också tänkas ingå i utredningen.

I torsdags avslöjade källor till nyhetsbyrån Reuters att Trumps kampanjstab ska ha varit i hemlig kontakt med tjänstemän och andra nära den ryska regeringen under valrörelsen vid minst 18 ytterligare tillfällen än de som tidigare varit kända.

Samtidigt ska en även hemlig kommunikationskanal mellan Trump och den ryske presidenten Vladimir Putin ha diskuterats.

”Kommer inte att hitta något”

Tidigare i år betonade amerikanska underrättelsetjänsten att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet.

Trump är dock säker på att ingen koppling till hans egen stab kommer att hittas och beskriver den senaste tidens storm kring som en ”historisk häxjakt”.

"Som jag har sagt många gånger tidigare kommer en grundlig utredning att bekräfta vad vi redan vet – det fanns ingen samverkan mellan min kampanj och någon utländsk part", har han påpekat upprepade gånger den senaste veckan.

Publicerad:

LÄS VIDARE