28-åring döms för mordet på hemlösa Lars-Ola

Av: Anna Sjögren

Publicerad:
Uppdaterad:

Hemlösa Lars-Ola, 76, hade överlevt cancern och äntligen fått en plats att kalla sitt hem.

Några månader senare hittades han död under en säng på ett vandrarhem.

Nu döms en 28-årig man till 14 års fängelse och utvisning för att ha mördat honom.

Våren 2020 hade Lars-Ola just vunnit kampen mot cancer. Den 76-åriga tidningsförsäljaren som varit hemlös hade också fått ett rum på ett vandrarhem på Södermalm där han kände sig hemma.

– Här trivs jag. Det är lugnt och fint och jag har nära till Södersjukhuset, sa han när Aftonbladet intervjuade honom i sitt hem i april.

– Jag hoppas kunna bo kvar här. Jag har ju egen tv.

Bara några månader senare skulle hans liv en helt annan vändning. Den 3 juli hittades tidningsförsäljaren död under en säng på vandrarhemmet, undangömd med hjälp av en bal med isolering.

Lars-Ola intervjuades av Aftonbladets Oisín Cantwell i april 2020.
Foto: JERKER IVARSSON
Lars-Ola intervjuades av Aftonbladets Oisín Cantwell i april 2020.

En 28-årig man från Litauen blev tidigt misstänkt för mordet. Han hade bott på samma vandrarhem som Lars-Ola en tid och enligt åklagaren ska de två männen ha varit vänner.

Höll för hans näsa och mun

Men kvällen den 3 juli hamnade de två männen i bråk med varandra. Lars-Ola ville dricka öl i 28-åringens rum, medan han ville vara ifred. När bråket trappades upp gick 28-åringen till attack mot Lars-Ola genom att trycka ner honom och hålla för hans näsa och mun, skriver Expressen.

– Jag vet inte hur lång tid jag höll honom på det här sättet. Och så släppte jag honom. Och medan jag höll på att resa mig så ramlade han ner på golvet. Jag var blodig om händerna och hans blod kom ut ur hans mun.

28-åringen ska kort innan Lars-Olas livlösa kropp hittades ha ringt till vandrarhemmets personal och frågat hur det var med honom. När han fick veta att han var död lät han sig gripas av polisen, enligt DN.

”Alltid ivrig och glad”

Mannen dömdes på tisdagen till 14 års fängelse och utvisning för mordet på Lars-Ola. Varför han höll för hans mun och näsa har han inte kunnat ge någon förklaring till, men säger att det aldrig var meningen att 76-åringen skulle dö.

Lars-Ola sålde Situation Stockholm och var ofta ute på Södermalms gator, där han var en känd och uppskattad profil. Han brukade hälsa och småprata med kändisar liksom med den lokala polisen.

Polisen Victor Adolphson hyllade Lars-Ola i ett blogginlägg efter hans död.

– Lars-Ola var smått unik, det är många som vill småprata och gillar oss, men inte alla. Han var en sann polisvän och såg oss som sina vänner, har han tidigare berättat för Aftonbladet.

På Lars-Olas begravning i Högalidskyrkan närvarade sex poliser som lade ner rosor och en polismössa på kistan för att hedra honom. Victor Adolphson kommer att minnas Lars-Ola som en snäll och glad person.

– Bilden av honom är att han stod med sina tidningar och sitt vita hår, alltid ivrig och glad.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN