Gränspolisen bemöter filmkritik

Publicerad 2020-09-14

På en film ser man hur en polis släpar Benjamin Antwi, 40, av ett tåg.

Polisens agerande på filmen kritiserades kraftigt och myndigheten svarar nu på kritiken.

– Det kan finnas omständigheter bakom polisens agerande som inte framgår av filmen, säger Thommy Brännström på gränspolisen i region Syd.

I tio år har Benjamin Antwi, 40, fått samma frågor när han rest med tåget mellan Köpenhamn och Malmö.

– Tar jag tåget och det kommer en polis så känns som att i 80 procent av fallen kommer de att fråga: Var har du varit? Var är du på väg? Hur länge har du bott här? Vad har du i väskan? Det känns som en kränkning. I tio år har jag fått samma frågor, säger han till Aftonbladet.

Polisen: ”Förstår att det väcker känslor”

När han ifrågasatte en passkontroll under sin resa hem från Köpenhamn i fredags uppstod en konflikt.

– Det kom en polisman som sa att jag skulle ta av mina hörlurar. Då tänkte jag nej, det ska jag inte göra, jag sänkte musiken och hörde vad han sa. Men det räckte inte för honom.

Benjamin Antwi.

Polisen tog tag i Benjamin Antwi och släpade honom av tåget. En händelse som filmades av flera personer. Filmerna blev virala på sociala medier och många riktade skarp kritik mot polisen.

Gränspolisen svarar nu på kritiken.

– Jag förstår att filmklippet som spridits i sociala medier från händelsen väcker känslor, men det kan finnas omständigheter bakom polisens agerande som inte framgår av filmen, säger Thommy Brännström, chef för gränspolisen i region syd, i ett pressmeddelande.

Thommy Brännström, chef för gränspolisen i region syd

Kan anmäla

Kritiken har framförallt handlat om att Benjamin Antwi misstänkliggjordes på grund av sin hudfärg.

– Vi har tydliga riktlinjer för hur kontroller ska gå till. Att göra ingripande baserat på en persons etniska ursprung och utseende är inte förenligt med polisens värdegrund, säger Thommy Brännström.

Benjamin Antwi, fick efter kontrollen lämna platsen. Det upprättades en anmälan om våldsamt motstånd.

Polisen avslutar sitt pressmeddelande rörande filmklippen med att skriva att man kan anmäla polisen.

”Den som anser sig blivit illa behandlad har möjlighet att själva göra en anmälan. Då hanteras ärendet av avdelningen för särskilda utredningar och en oberoende instans granskar händelsen”, skriver man.