Generellt lägre andrahandshyror i år

Publicerad 2020-09-10

Västra hamnen. Hyressänkningen gäller generellt för Malmö stad, inte specifikt för Västra hamnen.

Andrahandshyrorna för bostäder i Malmö är ungefär 300 kronor lägre i år jämfört med i fjol.

Det visar statistik över Blockets annonser.

– Om man tittar på hela Malmö stad så är priserna ungefär 300 kronor lägre än samma period förra året, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Blocket Bostad.

Enligt Blockets statistik över bostadsannonser ligger andrahandshyrorna på lägre nivåer än förra året. Under perioden 1 januari till 31 augusti i år ligger priserna för andrahandshyror i Malmö stad på ungefär 300 kronor lägre än under samma period förra året. Statistiken som förs är medianvärdet över lägenheter, mellan en-rummare till fyra-rumslägenheter.

Blocket för även statistik över olika geografiska områden i staden, men Matilda Adelborg menar att det är bäst att inte stirra sig blint på stadsdelsstatistiken för just Malmö. Detta eftersom det i flera av områdenas statistik baseras på enbart ett fåtal annonser. Vissa områden ser hyran ut att ha höjts med tusen kronor.

– Observera att underlaget är relativt litet under vissa perioder, och en enstaka dyr hyra kan då påverka mycket. Ett område hade bara 22 annonser, och man får vara försiktig med att dra för stora växlar av områdesstatistiken, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Blocket Bostad.

– Men generellt sett är det lite lägre priser i Malmö i år.

Skärpt hyreslag möjlig förklaring

Att den generella hyran i Malmö stad sänkts med några hundralappar tror Matilda Adelborg kan bero på den skärpta hyreslagen som infördes den 1 oktober 2019. Lagen innebär att den som vill hyra ut i andra hand inte får ta ut mer i hyra än vad den själv betalar enligt sitt förstahandskontrakt. Är lägenheten möblerad kan man göra ett tillägg på upp till 15 procent.

Lagen innebär också att den person som tar ut för mycket i hyra kan bli återbetalningsskyldig för en hyresperiod på upp till två år.

– Jag kan tänka mig att den skärpta lagen är en förklaring. Nu kan man bli återbetalningsskyldig på en period på två år. Vissa blir lite mer försiktiga då, säger Matilda Adelborg.

Matilda Adelborg, pressansvarig på Blocket Bostad.

Statistiken kommer från Blocket.se, där den enskilde uthyraren har ansvar för annonsen men Blockets säkerhetsteam sållar bort sådant som verkar för skumt, märkligt eller uppenbart olagligt. Många andrahandslägenheter förmedlas även via sociala medier, i grupper som ofta till viss mån modereras.

Även om flödet av annonser modereras något så menar Matilda Adelborg att man som hyresgäst måste vara särskilt uppmärksam på vissa saker.

– Till exempel bör man kolla att personen som hyr ut faktiskt har rätt att hyra ut bostaden. Kolla med hyresvärden eller bostadsrättsförmedlingen.

Har personen inte rätt att hyra ut har man som andrahandshyresgäst risk att bli av med bostaden.

– Sen ska man alltid gå på visning, även om det kanske är svårt nu i coronatider så är det viktigt att se till att du sett bostaden, och kolla att personen är en riktig person, säger Matilda Adelborg.

– Och förstås, att alltid skriva kontrakt, tyvärr är det många som inte tänker på det.

Följ ämnen i artikeln