Beslut på måndag – då avgörs regeringens öde

Det händer efter en misstroendeförklaring

Publicerad 2021-06-17

På måndag avgörs regeringen Löfvens öde i en misstroendeomröstning i riksdagen.

Faller regeringen träder talman Andreas Norlén åter in i handlingen för att hitta en ny statsminister och regering.

Detta avgör regeringens framtid – och så fungerar en misstroendeförklaring.

Efter den dramatiska förmiddagen landade Sverigedemokraternas misstroendeförklaring mot Stefan Löfven på talmannen Andreas Norléns bord. Strax senare meddelade han att misstroendeomröstningen ska hållas på måndag klockan 10.00.

Talmannen Andreas Norlén.

Talmannarundor runt hörnet?

Om regeringen tvingas avgå träder talmannen in i bilden för att leda bildandet av en ny regering. Då väntar diskussioner med partiledarna, så kallade talmansrundor, för att hitta en ny statsministerkandidat med stöd i riksdagen.

Vad krävs då för att det ska hända? Misstroendevotum eller misstroendeförklaring är ett verktyg för riksdagens politiker att ta till om de inte längre har förtroende för en minister i regeringen som då kan avsättas. Om en misstroendeförklaring riktas mot statsministern, som i detta fall, faller hela regeringen.

Majoritet krävs för Löfvens avgång

Efter att en förklaring om misstroende lämnats in till riksdagen väntar en omröstning där ledamöterna får ta ställning. Om en majoritet röstar för misstroende, alltså minst 175 av riksdagens 349 parlamentariker, tvingas regeringen att avgå. Saknas en majoritet sitter Stefan Löfven kvar.

Nuvarande rödgröna regering består av S och MP, understödd av C och L, tolererad av V. Om V drar undan sitt stöd tillsammans med övriga oppositionspartier, då saknar regeringen stöd i riksdagen och kommer att tvingas avgå.