Larm om allt fler sjuka unga: ”Vi står inför en ny pandemi”

Publicerad 2021-03-25

Fler unga blir svårt sjuka i covid-19 och läget är mycket oroande, anser experter.

Situationen kopplas till de nya virusmutationerna som breder ut sig i Sverige.

– Det är allvarligt. Jag anser att vi har att göra med ett nytt virus, säger Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset.

Ökad smittspridning och fler unga som insjuknar. Dystra corona-rapporter kommer nu från flera håll i landet.

I Uppsala vårdas fler unga vuxna på iva än tidigare. Snittåldern är tio år lägre – men även tidigare fullt friska 30- och 40-åringar insjuknar i högre utsträckning.

– Det har vårdats drygt tio stycken 30–40 åringar på iva under hela året, nu har det lagts in fler än fem stycken de senaste tio dagarna på intensivvård eller som är svårt sjuka, säger Fredrik Sund, verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Ökningen hänger enligt honom ihop med att de brittiska- och sydafrikanska varianterna breder ut sig.

Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

”Vi står i princip inför en ny pandemi”

Fredrik Sund anser till och med att de nya mutationerna är att betrakta som nya virus.

– Den brittiska mutationen har fått fäste och dominerar helt nu i stora delar av Sverige. Den har konstaterats vara mer smittsam men också orsaka allvarligare sjukdom. Jag tror vi måste tänka om nu, att vi i princip står inför en ny pandemi och ett nytt virus, säger han.

Liknande rapporter kommer från andra håll i landet. I Västra Götaland ökar andelen sjuka i åldersspannet 40 till 60 år som vårdas på sjukhus. Även andelen som smittas i skolan – från lågstadiet till gymnasiet – ökar enligt smittskyddsläkaren Thomas Wallberg, som uttalade sig i GP i går.

Han berörde dock inte om detta kan kopplas till mutationerna.

Fredrik Sund säger att läget i Uppsala överensstämmer med hur det ser ut i resten av Sverige. Han pekar också på att vaccinen inte biter lika bra på den sydafrikanska varianten.

En patient vårdas på en intensivvårdsavdelning på ett svenskt sjukhus. Arkivbild.

Två tunga månader

– Det är betydligt svårare att komma åt den med de vacciner vi känner till nu. Summan av det hela är att det har blivit ett sämre läge.

Hur allvarligt är läget?

– Det är allvarligt att vi ser en kraftig ökad smittspridning igen och att vi ser allvarligare sjukdomsförlopp hos yngre. Vi ser också risken att vi kan få en sämre vaccinationseffekt. Det visar att vi måste hålla i. Det är två tunga månader innan det börjar lätta, säger han.

Även utomlands rapporteras att mutationerna gör att fler unga insjuknar och till och med dör. Ett av de drabbade länderna är Brasilien där den brasilianska varianten breder ut sig, rapporterar CNN.

– Det är möjligt att de här nya mutationerna är mer dödliga, men vi har inte tillräcklig forskningsdata för att bekräfta det, säger epidemiologen Jesem Orellana till CNN.

PODD Hur påverkar pandemin våra barn?

Aftonbladet Daily med Karolina Jackson Alvage, kurator på Bris.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen