Restriktionerna i Sverige förlängs till mitten av maj

Uppdaterad 2021-04-23 | Publicerad 2021-04-22

Folkhälsomyndigheten tycker att det är för tidigt att lätta på coronarestriktionerna redan nu.

Regeringen håller med och skjuter upp lättnaderna.

– Jag förstår att många är coronatrötta, vem är inte det? Men läget är fortfarande allvarligt, säger socialminister Lena Hallengren.

Lättnader när det gäller begränsningar för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster skjuts på framtiden ytterligare en gång.

Folkhälsomyndigheten hoppades först på 11 april, sedan på 3 maj. Men under torsdagen begärde den att regeringen väntar ännu längre med att införa lättnader. Orsaken är att smittspridningen fortfarande är omfattande och belastningen på intensivvården hög.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att restriktionerna förlängs och att det kan bli aktuellt med lättnader tidigast i mitten av maj. Han varnar också för att smittspridning just nu är väldigt hög och att prognoserna framåt gör gällande att spridningen verkar öka.

– Läget kräver fortsatta och förlängda restriktioner, säger Johan Carlson.

Han säger därför att det gäller att undvika att träffa andra och att följa restriktionerna.

– Alla festligheter som kan innebära trängsel måste ställas in, säger Johan Carlson angående till exempel valborg.

Redan tidigare i dag blev det känt att Folkhälsomyndigheten ville se att lättnaderna skulle dröja.

  • Fastnålat inlägg

    Coronapandemin är över

    5 maj 2023
    Linnea Digerstedt

    Tre år efter att pandemin var ett faktum meddelar nu WHO att covid-19 inte längre är en global hälsokris.

    – Det är med stor hoppfullhet som jag förklarar att covid-19 inte längre utgör ett internationellt hälsonödläge, säger Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

    WHO-chefen poängterade dock att viruset fortfarande sprids och skördar dödsoffer.

    Aftonbladets Nivette Dawod började i januari 2020 att liverapportera om viruset.

    ”Jag har rapporterat från stora nyhetshändelser i många år. Krig, konflikter, naturkatastrofer och viktiga val. Men sällan har något känts så viktigt och så ärofyllt som att få leda liverapporteringen under coronapandemin”.

    Läs hela Nivette Dawods text här.

  • Linnea Digerstedt
    5 maj 2023

    Nära sju miljoner dödsfall kopplat till covid-19 har rapporterats till WHO – men mörkertalet tros vara stort. Den verkliga dödssiffran bedöms vara över 20 miljoner.

  • Amanda Hällsten
    12 maj 2022

    Europa har nu passerat mer än två miljoner coronadödsfall, rapporterar AFP med hänvisning till WHO.

  • Amanda Hällsten
    10 maj 2022

    Katedralen Washington National Cathedral i USA:s huvudstad ringde sina klockor 1 000 gånger på måndagen. Varje klockslag representerade 1 000 liv som förlorats till covid-19 i USA.

    – I dag har vi nått en tragisk milstolpe i vårt land. En miljon människor har avlidit som en följd av covid-19, sade katedralens domprost Randolph Marshall Hollerith innan klockorna slutade ringa.

    USA har de senaste veckorna sett en uppgång i antalet nya smittofall. Antalet döda med koppling till pandemin har dock sjunkit de senaste månaderna.

    Katedralens klockor har tidigare ringt när olika symboliska milstolpar nåtts under pandemin, bland annat i september 2020 när landet nådde 200 000 dödsfall. (TT)

  • Carl Ageman
    15 mars 2022

    5 280 nya fall av covid-19 har rapporterats  från Kina. Det är det högsta dagliga antalet smittade sen pandemin började, uppger AFP. Elva städer har satts i ”lockdown” vilket innebär att 30 miljoner människor isoleras. Värst drabbad är provinsen Jilin, i nordöstra Kina.

    Även Shanghai har spärrat av vissa områden av staden i ett led av landets nolltolerans mot spridningen av covid-19.

Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och  FHM:s generaldirektör Johan Carlson.

Det utkast till förordning om lättnader i deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som finns klart får nu ligga på is ytterligare en tid.

Det gäller till exempel höjda publiktak för konserter, biografer och idrottsevenemang, men även att Gröna Lund och Liseberg ska slippa regeln om max åtta besökare.

De nuvarande reglerna gällde tidigare fram till 3 maj och gäller bland annat att restauranger och caféer måste stänga klockan 20.30, rekommendationen att handla ensam och att det får vara högst 500 personer samtidigt inne i varuhus och butiker.

De kommer nu alltså fortsätta att gälla till mitten av maj. Socialminister Lena Hallengren säger på dagens pressträff där beskedet om förlängda restriktionerna kom att ju fler som följer dem, desto snabbare kan en lättnad presenteras.

Hon säger också att alla måste undvika trängsel och att hon gärna ser att fler kommuner gör som Uppsala och Lund och stänger offentliga platser som parker.

– Jag skulle vilja att fler kommuner ser över sina offentliga platser, säger Lena Hallengren.

Statsminister Stefan Löfven säger att nästan en fjärdedel av befolkningen fått sin första dos vaccin och att det fungerar bra ute i landet. I det hänseendet är läget gott, enligt statsministern.

Han kallar det för en början till slutet efter ett ”tufft, tufft år”.

– Vi ska klara av det här och vi ska göra det snabbt. Då gäller det att vi vaccinerar oss och följer de här rekommendationerna, säger Stefan Löfven.

– Det är upp till var och en av oss.

PODD Dubbelmutationen

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen