Hög brandrisk – helikoptrar i beredskap

TT

Publicerad 2021-04-21

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har ställt två helikoptrar i beredskap. Detta på grund av den höga brandrisk som råder i delar av södra Sverige. Arkivbild.

På grund av den höga brandrisk som råder i delar av södra Sverige har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ställt två helikoptrar i beredskap från och med onsdag klockan 14, skriver MSB i ett pressmeddelande.

– Helikoptrarna är ett komplement till resurser på marken och som vi på efterfrågan kan stödja kommunal räddningstjänst med, säger enhetschefen Petronella Norell.

Det är beredskapspremiär för helikoptrarna i år. Luftfarkosterna är placerade i Växjö och har en beredskapstid på 90 minuter. Dessa kan sedan komma att flyttas under säsongen beroende på var brandrisken är som högst, klargör myndigheten.

– För att snabbt kunna vara på plats ställs helikoptrarna i beredskap nära de platser i landet där risken för skogsbränder är som störst. Vid behov kan vi även utöka antalet. Taktiken med helikoptrarna är att de kommer in i ett tidigt skede för att förhindra att bränder växer sig stora, säger Petronella Norell.