Markoolio om stora branden i Orminge: ”Jävligt tråkigt”

Publicerad 2020-10-15

Folkets hus i Orminge började under natten brinna och polisen utreder nu händelsen som en mordbrand.

Byggnaden har betytt mycket för orten, enligt Marko Lehtosalo – vars kända karaktär Markoolio föddes i huset.

– Det känns jävligt tråkigt, säger han.

Det har brunnit kraftigt i Folkets hus i Orminge i Nacka kommun öster om Stockholm.

– Det är en träbyggnad i två plan. 20 gånger 50 meter. Det är en fullt utvecklad brand i den norra delen av byggnaden, säger Patrick Johansson vid Södertörns brandförsvar på torsdagsmorgonen.

Larmet kom in 04.14 och räddningstjänsten har haft stora resurser på platsen.

– Byggnadens takkonstruktion börjar ge vika och då är det väldigt svårt för oss att begränsa branden. Så det troliga är att byggnaden kommer att brinna ner, sade Patrick Johansson på morgonen.

Klockan 09.45 meddelade räddningstjänsten att branden är under kontroll och att det inte finns någon spridningsrisk. Släckningsarbetet kommer däremot att fortsätta länge.

– Byggnadens konstruktion kan rasa samman och då är det inte säkert för vår personal att arbeta nära den. Vi släcker från höjdfordon. Arbetet kommer troligtvis att pågå fram till i morgon, säger Mikael Nygen, operativ chef på Södertörns brandförbund.

Utreder mordbrand

Det är oklart vad som har orsakat branden men polisen utreder händelsen som mordbrand.

– Inbrottslarmet gick några få minuter innan brandlarmet gick. Vi har ingen misstänkt gärningsperson i nuläget, men vi kommer att fortsätta utreda det här under dagen, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Markoolio: Jävligt tråkigt

En av Orminges största profiler, Marko Lehtosalo, kanske mest känd under sitt artistnamn Markoolio, säger att byggnaden betyder mycket för orten – bland annat genom sin seniorverksamhet.

– Det känns jävligt tråkigt, säger han.

Ormingeprofilen Marko ”Markoolio” Lehtosalo.

Huset har även betytt mycket för honom personligen.

– Det var faktiskt i det här huset som karaktären Markoolio föddes. Jag och mina vänner var där och spelade in väldigt mycket lokal-tv och gjorde sketcher och liknande, säger han.

Han säger att mycket material, till exempel gamla VHS-band, från den tiden har gått förlorade i branden.

– Det här huset brann 2008 också. Inte alls lika mycket som nu, men efter det hade jag en liten konsert och samlade in pengar till återuppbyggnaden. Det har gett mig så mycket och jag ville ge tillbaka till det, säger Marko Lehtosalo.

Om det blir någon konsert nu har han inte tagit beslut om.