Jimmie Åkessons maktplan: ”Nollställer” alla riksdagsledamöter

Uppdaterad 2020-12-16 | Publicerad 2020-12-15

Jimmie Åkesson ”nollställer” alla sverigedemokratiska riksdagsledamöter.

Det ovanliga draget innebär att samtliga fråntas sina politiska ansvarsområden.

– Det kommer nog som en otroligt chock för många, säger en källa med insyn.

Jimmie Åkesson skickade enligt uppgifter till Aftonbladet under dagen ut ett mejl till partiets riksdagsledamöter och partistyrelsen. I mejlet, som Aftonbladet tagit del av, står det att SD-ledningen ska göra en stor förändring av vilka som är partiets talespersoner.

Fram till förändringen är klar kommer alla talespersoner att ”nollställas”. Enligt en källa med insyn innebär det att alla riksdagsledamöter blir fråntagna sina politiska ansvarsområden.

Ett politiskt ansvarområde kan till exempel vara försvarsfrågor, ekonomiskpolitiska frågor eller jämställdhetsfrågor. En källa med insyn säger att draget sannolikt kommer komma som en chock för många i riksdagen.

Jimmie Åkesson ”nollställer” alla riksdagsledamöter

Förberedelse för nästa mandatperiod

Jimmie Åkesson skriver att beslutet inte beror på ett missnöje med några enskilda talespersoner. Det ska i stället tolkas som en förberedelse inför nästa mandatperiod, då SD-ledaren tror att partiet kommer ha en större roll i svensk politik.

”Det finns goda skäl att börja om helt, och då med primärt fokus på lagbygget inför kommande mandatperiod efter valet 2022.” står det i mejlet.

Åkesson fortsätter med orden:

”Detta ställer nya, högre krav på hur vi som parti organiserar och strukturerar arbetet.”

Vill få regeringsinflytande

Han nämner att SD har en ambition att få ett regeringsinflytande efter valet. Han nämner också att partiet har en ambition att flytta fram sina positioner i riksdagen genom att få toppositioner som presidieplatser i riksdagens utskott och i talmanspresidiet.

En presidieplats i ett utskott är ordförande- eller vice ordförandeposten.

Åkesson går inte in på hur SD:s inflytande ska möjliggöras. Men han har tidigare uttryckt sig positiv att ingå i en eventuell regeringen med Moderaterna och Kristdemokraterna. De tre partierna har också inlett ett tätare samarbete i riksdagen under året och partiledarna har haft enskilda möten.

Hur Sverigedemokraternas nya politiska ansvarsområdena ska se ut framgår inte av mejlet. Arbetet sköts av partiledningen och gruppledningen och ska vara klart under ”vårvintern 2021”.

Åkesson: Ett manöverutrymme

Jimmie Åkesson skriver i ett sms till Aftonbladet att beslutet ska ses som en steg i en process att få mer inflytande efter valet 2022.

– Mycket tyder på att så kommer att ske, givet ett positivt valresultat.

Han fortsätter:

– Genom denna nollställning ges partiledningen manöverutrymme att göra om en intern struktur som har funnits sedan vi kom in i riksdagen, men som behöver justeras på vissa delar givet dom nya möjligheterna som nu finns.

Beslutet kommer inte påverka SD:s riksdagsarbete i dag, tillägger han.

Följ ämnen i artikeln