Nytt miljardstöd till idrott och kultur

Publicerad 2021-04-01

Kulturbranschen tilldelas ytterligare 1,3 miljarder i stöd under pandemin. Idrotten tilldelas 1 miljard, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

– Alternativet att låta idrottsrörelsen tyna bort är otänkbart, säger Amanda Lind.

Stöden presenterades vid en presskonferens på torsdagen.

Regeringen tillsammans med samarbetspartierna C och L föreslår även ett evenemangsstöd på 3 miljarder kronor för evenemang som planeras till andra halvåret i år. Det kan även komma idrottsarrangörer till del.

– Evenemang som antingen inte kan genomföras eller måste begränsas i utsträckning, säger Amanda Lind.

För Riksidrottsförbundet är de nya stöden efterlängtade. Svensk idrott fick 1,5 miljarder kronor i statligt stöd för tre kvartal 2020, och ytterligare 335 miljoner kronor för årets två första månader.

Men trots att RF begärt totalt 2 till 4 miljarder för att klara resten av 2021 har regeringen dröjt med besked om hur det blir från mars och framåt, trots att man varit enig om att ytterligare stöd behövs.

"Det är oacceptabelt att begära mer och mer av idrottsrörelsen men inte kompensera oss eller ge oss omstartsstöd för att klara av att ta oss igenom de långtgående konsekvenser som pandemin innebär. Idrottsföreningarna behöver veta att stöd kommer", sade RF:s ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande häromdagen.

PODD Vaccineringen

Aftonbladet Daily, med Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen