Ett tiotal kluster med sydafrikanska varianten i Uppsala

Publicerad:

NYHETER

Den sydafrikanska virusvarianten breder ut sig allt mer över Uppsala.

Regionen kan nu koppla flera fall till en idrottsförening, skolor och en byggarbetsplats samtidigt som smittspridningen fortsätter bland studenter.

– Vi behöver vara ännu mer uppmärksamma så att vi inte blir smittade eller för smittan vidare, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för smittspårningen i Uppsala.

Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för smittspårningen i Uppsala.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för smittspårningen i Uppsala.

Den sydafrikanska varianten sprids på flera håll runt om i landet och i Uppsala räknar Folkhälsomyndigheten nu med att varianten står för vart tionde fall i regionen. Enligt Mats Martinell som är medicinskt ledningsansvarig för smittspårningen i Uppsala har de upptäckt ett tiotal kluster med varianten hittills, varav en hel del av dem har bindningar till varandra.

– Vårt intryck är att det fortfarande är lönt att följa upp de här extra noggrant och att vi kan hitta de flesta fallen i grupper, säger han.

Stor spridning via idrottsföreningen

Varianten sprids fortfarande bland studenter, men spridningen är inte alls lika kraftig som den var för några veckor sen då korridorsfester beskrevs som superspridarevenemang, bedömer han.

– De åtgärder som universiteten och framför allt studenterna gjort har haft bra effekt, säger Martinell.

Samtidigt så har flera personer smittats på en byggarbetsplats, några skolor och via en idrottsförening som stått för den största spridningen under den senaste tiden.

– Där är det ganska många som har smittats och när det är ett sånt ställe så är det lite grann som vid studentspridningen, att det sprids till många kontaktytor ute i samhället.

”Tredje vågen ser ut att bli värre än den andra”

Den brittiska varianten dominerar fortande i regionen och antalet nya coronafall liksom covidpatienter har ökat kraftigt under påskhelgen.

– Det är ett väldigt allvarligt läge. Vi kan förvänta oss en fortsatt ökning av belastningen på sjukhuset och intensivvården och som det ser ut nu så ser den tredje vågen ut att bli värre än den andra.

– Det är viktigt att alla som bor här inser att vi nu har ett mer smittsamt virus och vi behöver vara ännu mer uppmärksamma så att vi inte blir smittade eller för smittan vidare. Vi har hellre den brittiska varianten än den sydafrikanska eftersom det finns studier som signalerar att vaccinet kanske inte har lika bra effekt på den sydafrikanska medan det verkar fungera på den brittiska. 

Publicerad:

LÄS VIDARE