Inspektörer hotade på krogar

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2020-11-05

I krogmiljöer kan hotfulla situationer uppstå när livsmedelsinspektörer kontrollerar att människor håller avstånd. Arkivbild.

Livsmedelsinspektörer har under pandemin blivit trängselkontrollanter. Inte utan problem. Flera inspektörer vittnar om hotfulla och våldsamma situationer när de utövar tillsyn på krogar.

Varje vecka får jouren på Naturvetarna, facket som representerar livsmedelsinspektörer runt om i Sverige, samtal om situationer som uppstått i samband med trängselkontroller.

Livsmedelsinspektörernas arbetsuppgifter har utökats under coronapandemin: de har nu förutom kontroll av livsmedel i uppgift att se till att Folkhälsomyndighetens smittskyddsåtgärder följs. Det kan handla om att avståndet mellan borden är tillräckligt, att gästerna har sittplatser och att folk inte trängs vid baren.

Ökat sedan årsskiftet

I en enkätundersökning som Naturvetarna gjort, med en svarsfrekvens på 36 procent, finns tecken på att arbetsmiljön för livsmedelsinspektörer blivit sämre under coronapandemin. Av de 56 svarande uppger över hälften att arbetsmiljön blivit sämre. 13 procent svarar att de utsatts för hot i sin tillsynsutövning.

– Oavsett mängden så är det någonstans oacceptabelt att utsättas för hot och våld i sin roll som tjänsteman, oavsett om det är få eller många. Man ska kunna utföra sitt uppdrag, säger Naturvetarnas förbundsdirektör Per Klingbjer.

Det måste råda en nolltolerans mot hot och våld, fortsätter han. Sedan restriktionerna infördes har dock de hotfulla situationerna ökat.

– Det har det definitivt. Det här kom i anslutning till de förändringar i föreskrifterna som Folkhälsomyndigheten gjorde och med trängselkontrollerna, säger han.

Per Klingbjer ifrågasätter inte restriktionerna, som han tycker är bra i grunden, men menar att det behövs en bredare dialog om vad inspektörernas roll. Det finns omkring 1 000 livsmedelsinspektörer i Sverige, enligt statistik från Livsmedelsverket från 2012. Kunskapen om deras arbetsuppgifter kan vara för låg. De hotfulla situationerna kan också bero på den miljö där inspektörerna vistas.

– Man är i trevligt sällskap, man äter och dricker lite grann, man kan nog uppfatta det som inte särskilt roligt att mötas av den här typen av trängselkontroller. Men det finns nog en del okunskap om varför deras arbete är viktigt för att minska smittspridningen i samhället. Det tror jag är grundorsaken.

Backar undan

Konsekvensen kan bli att tjänstemännen drar sig för att genomföra inspektionerna. Samtidigt medför trängselkontrollerna att de ordinarie livsmedelskontrollerna blir lidande, vilket 86 procent uppger i undersökningen. Detta riskerar att vi får se fler salmonellautbrott och att andra brister inte upptäcks, enligt fackförbundet.

För att råda bot på problemet föreslår facket att inspektörerna alltid ska vara två när de genomför kontroller. I dag är de oftast ensamma enligt Per Klingbjer. Fler inspektörer behöver därför anställas ute i kommunerna. Att använda någon form av vakter, eller polisiär handräckning vid kontroller, är snarare kontraproduktivt, tror han.

Allteftersom coronaviruset fortsätter att spridas och lokala råd skärps behövs trängselkontroller för att minska smittspridningen. Inspektörernas utsatthet är därför något som arbetsgivare, Folkhälsomyndigheten och beslutsfattare måste ta på allvar.

– De har en väldigt viktig roll att fylla och den här situationen kommer inte att bli kortvarig, säger Per Klingbjer.