Attendos vd vägrade svara om miljonbonus – sedan backade han

Uppdaterad 2021-05-07 | Publicerad 2021-05-06

Aftonbladet har avslöjat hur Attendos högsta ledning tagit ut miljonbonus – samtidigt som bolaget fått coronastöd.

När kvartalsrapporten presenterades vägrade vd Martin Tivéus svara på frågor om bonusen. Men efter konferensen backade han helt och uppgav att han skänker bort pengarna.

– Det här är mitt personliga beslut som jag gör mot bakgrund av att jag som koncernchef i den här debatten blir en symbol för girighet, och det är jag inte, säger han till TT.

Aftonbladet har i flera artiklar granskat den privata vårdjätten Attendo.

Avslöjanden om att de mottagit 120 miljoner från svenska skattebetalare i coronastöd samtidigt som ledningen fått miljonbonusar har väckt starka reaktioner. 

Samtidigt kritiseras bolaget efter uppgifter från SR:s Ekot om att en anställd bestraffats efter att ha larmat om missförhållanden. 

Aftonbladet har sedan förra veckan bett om en intervju med vd Martin Tivéus men han har ännu inte ställt upp. 

På torsdagen presenterade Attendo sin första kvartalsrapport för året och under telefonkonferensen, som hölls på engelska, kunde Aftonbladet för första gången ställa frågor direkt till Tivéus.

Ville inte svara

Då vägrade han svara på flera frågor som var kopplade till de kritiserade bonusutbetalningarna.

Attendo har fått finansiellt stöd för coronarelaterade kostnader som kohortvård, ändå har du medgett att ni inte fullt lyckats. Samtidigt har du och andra toppchefer belönats med hög bonus. Tänker ni betala tillbaka bonusen? 

– Ersättningen till ledningen är något som styrelsen beslutar om och inte ledningen själv. För vidare frågor är ni välkomna att kontakta oss efter samtalet, som är ett samtal om ekonomin.

Men det är en fråga som handlar om ekonomi. Om ni tänker betala tillbaka bonusen? 

– Som sagt tror jag att du behöver prata med vår styrelseordförande och vi kan besvara dina frågor efteråt, säger Tivéus.

I rapporten framgår att Attendo fått ytterligare 50 miljoner kronor i coronastöd.

Ni har fått mer stöd på grund av corona det här kvartalet. Kommer ni ha kvar samma bonussystem kopplat till det här årets resultat?

– Jag tror det är samma sak här. Det är inte en fråga för ledningen utan för styrelsen.

Martin Tivéus.

Som Aftonbladet tidigare rapporterat är det styrelsen som fattat beslut om bonus – eller rörlig ersättning – till ledningen.

Men Aftonbladets granskning har också visat att bolagets verksamhetschefer kan ta del av en annan bonus – och det har slagits larm om att den bonusjakten leder till underbemanning. 

Hur mycket har ni betalat ut i bonus till verksamhetschefer för 2020 och kommer ni ha kvar systemet för det här årets resultat? 

– Jag tror att den här typen av frågor kan besvaras efteråt. Vi fortsätter med frågor relaterade till kvartalsrapporten nu.

I ett uttalande som följer med rapporten tar du upp repressalier mot anställda. Fler anställda vittnar nu om repressalier. Hur ser du på ditt eget ansvar och kan du lova att inga fler kommer utsättas?

– Attendo är ett stort företag där människor arbetar med människor. Vi har 25 000 anställda i Sverige. När och om fel begås är det vår plikt att se till att det inte händer igen. Vi ser väldigt allvarligt på den enskilda händelsen som rapporterats och vi har vidtagit flera åtgärder för att se till att det inte händer igen. Men det är ett pågående arbete. 

Efter svaret ombads moderatorn att gå vidare med andra frågeställningar.

Betalar tillbaka 1,9 miljoner

Ett par timmar efter att Aftonbladet ställt frågorna gick Tivéus ut med att han bestämt sig för att betala tillbaka bonusen, som i hans fall uppgick till 1,9 miljoner kronor. Till nyhetsbyrån TT säger han att han borde ha avböjt att ta emot pengarna från början.

– Jag förstår att det sticker i ögonen, speciellt under det här året med pandemin, och att många som slitit hårt inte fått detta. Nu går de pengarna till våra medarbetare, säger han till TT.

Pengarna kommer att skänkas till koncernens utvecklingsstipendium.

19 sekunders tystnad

Efter att under en vecka vägrat intervjuer med Aftonbladet hörde vårdjättens affärsområdeschef i Skandinavien, Ulrika Eriksson, av sig under onsdagskvällen.

Detta efter att Aftonbladet några timmar tidigare publicerat en artikel om att Attendos ledning duckade intervjuer och mörkade hur mycket verksamhetscheferna fick i bonus under 2020.

Hon ville dock inte heller redovisa summan.

– Det tror jag inte är offentliga uppgifter hos oss. Vi redovisar rörliga ersättningar för högsta ledningen. Men vi redovisar väl inte det nu på verksamhetschefsnivå. 

Finns det något som förhindrar er att göra det?

– Ja, det är väl ett beslut som vi har fattat. Jag ser inte riktigt varför. Det är väl inte kutym?

En verksamhetschef som har arbetat på Attendo i flera år har larmat om risken att det leder till underbemanning. Ulrika Eriksson värjer sig mot det larmet.

– Det har jag svårt att se hur det ens är möjligt. Vi följer upp bemanningen i alla avtal veckovis. Vi blir också uppföljda av kommunerna regelbundet att vi följer de bemanningskrav som ingår i avtalen som kommunen har med oss.

Men flera anställda har för Aftonbladet vittnat om underbemanning.

Har det under pandemin förekommit underbemanning i era verksamheter?

Attendo-chefen Ulrika Eriksson är tyst i 19 sekunder innan hon svarar.

– Jag kan inte utesluta att det vid enstaka tillfällen förekommit underbemanning givet den situationen som var med höga sjuktal ven hos personalen. Men min bild är att vi har hållit våra avtal med kommunerna även under pandemiåret.

 

Vårdjätten Attendo.