"Truppen" sätter team Biden under press

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2020-11-30

"Amerika är tillbaka", hävdar Joe Biden och presenterar stolt sitt team som består av många veteraner från Barack Obamas styre.

Alla landar inte i god jord hos Demokraternas unga och allt mer inflytelserika vänsterfalang.

I en namninsamling riktad mot Joe Biden uppmanas valvinnaren att inte utse sin tidigare stabschef Bruce Reed till chef för Vita husets mäktiga förvaltnings- och budgetbyrå (OMB). Namninsamlingen , som har fått över 32 000 underskrifter, beskriver Reed som en "nedskärningshök". Under Barack Obamas tid som president var han med i en kommission som sökte banta statliga pensioner och Medicare, den statliga sjukförsäkringen för äldre och handikappade.

Bland de första att skriva under namninsamlingen var medlemmarna av "The Squad" – de progressiva representanthusledamöterna Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley och Rashida Tlaib.

Sätta press

"Frågan är en prövning av Bidens presidentskaps själ. . . Vi vill att OMB fylls av tjänstemän som prioriterar arbetande människor, inte Wall Street", argumenterar den politiska aktionskommittén Justice Democrats, som ligger bakom namninsamlingen.

Att skriva under är ett sätt för Demokraternas vänsterfalang att sätta press på Biden, att påminna honom om att de vill ha inflytande över USA:s nya styre.

"Om Bidenadministrationen menar allvar med att skydda Medicare och pensionssystemet kan de inte tillsätta en av de främsta nedskärningsförespråkarna som budgetchef, dundrar Ilhan Omar i ett uttalande som återges av webbtidningen Axios.

Mer progressivt

De flesta ministrar och höga tjänstemän som Joe Biden hittills har presenterat har ett förflutet i president Barack Obamas styre, där Biden själv var vicepresident: Den tilltänkte utrikesministern Antony Blinken var Obamas biträdande utrikesminister. Den nationelle säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan har rådgett såväl Biden som Obama. Och John Kerry, som blir särskilt klimatsändebud, har varit utrikesminister.

Dessutom ryktas det om att Tom Donilon, som var Obamas nationelle säkerhetsrådgivare, ligger bra till för posten som CIA-chef, skriver webbtidningen Politico.

Obama är förvisso en ikon bland många demokrater, men det finns områden där han sträckte ut handen mot Republikanerna och där hans politik inte var särskilt progressiv. Det har "The Squad" och deras meningsfränder inte glömt bort. De vill inte se ännu en Obamaregering, utan ett mer progressivt styre som i än högre grad präglas av mångfald.

Vem levererade?

New York-demokraten Alexandria Ocasio-Cortez varnade nyligen för framtida förluster om Biden genom sina utnämningar rör sig mot den politiska mitten.

– Dessa utnämningar sänder en signal, de berättar om vem styret anser levererade segern, sade hon till tidningen The New York Times.

Det blir svårt för Demokraterna att framöver motivera de unga, ofta spansktalande aktivister som hjälpte till att leverera segern i delstater som Arizona och Nevada – om de inte representeras i Bidenstyret, resonerar Ocasio-Cortez.

Med det sagt finns det utnämningar som vänsterfalangen gör tumme upp för. Att departementet för inrikes säkerhet för första gången kommer att ledas av en spansktalande så kallad latino, Alejandro Mayorkas, som har kubanskt påbrå, applåderas. Likaså att den svarta veterandiplomaten Linda Thomas-Greenfield blir FN-ambassadör.

Svår balansgång

Men allra helst hade de progressiva nog velat se sina "egna" bland Joe Bidens ministrar. Alexandria Ocasio-Cortez kampanjade intensivt för den självutnämnde demokratiske socialisten och Vermontsenatorn Bernie Sanders, innan Joe Biden slog ut honom i partiets primärvalsprocess. Massachusettssenatorn Elizabeth Warren, som är känd för sina progressiva ekonomiska idéer, står också högt på listan över önskeministrar.

För Joe Biden är det en svår balansgång. Han är mycket väl medveten om splittringen inom det egna partiet.

Men han vet också att ett stort antal mittenorienterade Republikaner bröt med sitt parti och röstade på honom i presidentvalet, inspirerade av personer som Utahsenatorn Mitt Romney och den tidigare presidenten George W Bush, samt initiativ som The Lincoln Project , som samlar Trumpkritiska republikaner.

Lägg därtill att det mycket väl kan bli så att senaten fortsatt styrs av Republikanerna, det avgörs först den 5 januari, då Georgia håller en andra omgång av sina val till senaten. Om så blir fallet måste Biden förhandla mycket av sin politik med den republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell – och i sådana sammanhang är vänsterorienterade ministrar ingen tillgång.