Ebba Busch och Esbjörn möttes i rätten

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Idag möttes Ebba Busch och Esbjörn i rätten om hustvisten.

Parterna har inte nått en förlikning.

– Det finns ett bud att ta ställning till. Jag kan inte spekulera i vad svaret blir. Det är viktigt att visa respekt för den process som pågår nu, sa Ebba Busch när hon mötte pressen under eftermiddagen.

Laddar Live Upplevelse

Klockan 13 inleddes förhandlingarna i Uppsala tingsrätt om fastighetstvisten mellan Ebba Busch och Esbjörn, 81. Både Esbjörn och Ebba Busch var på plats under förhandlingen, trots att det räcker om deras ombud deltar.

I går eftermiddag skickade KD-ledaren via sin advokat Katrin Björklund in en inlaga till Uppsala tingsrätt. I inlagan skriver hon bland annat att priset Busch betalade för huset visserligen är något lägre än den värdering som Esbjörns ombud skickat in till rätten. Men hon anser inte att skillnaden är så stor att det handlar om ett ”uppenbart missförhållande”.

Esbjörns ombud presenterade nyligen en värdering som visar att huset är värt omkring 700 000 kronor mer än vad Ebba Busch betalade.

I inlagan tar Buschs advokat också upp flera saker som enligt henne pekar på att Esbjörn inte har några kognitiva funktionsnedsättningar. Det står i skarp kontrast till vad Esbjörns syskonbarn Matz Bolin hävdar. En undersökning från december förra året visar enligt Esbjörns ombud Johann Binninge också att 81-åringen har kognitiva funktionsnedsättningar och inte till fullo förstod husförsäljningen.

Ebba Busch efter dagen i rätten.
Foto: Björn Lindahl
Ebba Busch efter dagen i rätten.

Muntlig förberedelse

Förhandlingen som äger rum i dag är en muntlig förberedelse. I inlagan skriver Ebba Buschs advokat att hennes önskan är att målet bör sättas till huvudförhandling så snart som möjligt. I ett uttalande säger advokaten dock att Ebba Busch redan i dag är beredd att nå en lösning.

– Ur vårt perspektiv är det juridiska sakläget tydligt och det är väl underbyggt att min klient agerat korrekt. Trots detta har hon varit, och är fortsatt, villig att mötas i flera olika alternativ till förlikning. Vi går in i den här muntliga förhandlingen med förhoppningen att nu kunna nå en lösning, säger Katrin Björklund.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Ebba Busch på plats i Uppsala tingsrätt.
Foto: PONTUS ORRE
Huset ifråga.
Foto: PONTUS ORRE
Ebba Busch.

Inleda diskussion om förlikning

Esbjörns juridiska ombud Johann Binninge har inte tagit del av inlagan. Han skriver i ett sms till Aftonbladet:

”Jag utgår från att jag får möjlighet att yttra mig i senare skede. Esbjörns förhoppning är att vi kan inleda en diskussion om förlikning i dag.”

I förra veckan presenterade han en förlikningsmodell som innebär att Esbjörn är beredd att betala sin egen rättegångskostnad och även en symbolisk summa till KD-ledaren. Fastigheten kommer Esbjörn dock inte att släppa.

– Det ligger i förlikningens natur att den ena parten ger ifrån sig något fast man inte vill det, och den andra parten tar emot något som inte var lika mycket som man tänkt sig. En domare sa en gång till mig ”vid en bra förlikning, då är ingen av parterna nöjd”, sa hans ombud Johann Binninge till Aftonbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE