Moderaterna lägger fram lockbete till Centerpartiet

Publicerad 2021-06-30

Moderaterna vädjar till Centerpartiet att byta sida och stödja Ulf Kristersson.

Ett nytt erbjudande har lagts fram – som även riktas till enskilda C-ledamöter.

Men Centerpartiet nobbar Moderaternas lockbete.

Ulf Kristersson ska senast fredag berätta för talmannen vilket regeringsunderlag han har.

Eftersom S, MP, C och V har ett mandat mer kommer M-ledaren få problem att klara en statsministeromröstning i riksdagen. Nu gör Moderaterna ett försök att locka över Centerpartiet eller enskilda centerpartister. Under en presskonferens presenterade partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson en stor satsning på landsbygden. Hon sa flera gånger att satsningarna ligger Centerpartiet varmt om hjärtat.

– Vi lovar Centerpartiet att genomföra detta om de släpper fram Ulf Kristersson som statsminister, sa hon.

Elisabeth Svantesson (M).

Landsbygdspaketet innehåller bland annat satsningar på polisen, infrastruktur, jakt och små bensinmackar. Hon nämnde särskilt mer pengar på att få Norrbotniabanan färdigställd.

– En vänsterregering kommer aldrig kunna göra allt detta som vi nu lovar Centerpartiet.

Moderaterna har lämnat över en lista på förslagen till Centerpartiet. Även de andra partierna som M vill ha med i sitt regeringsunderlag, M, KD och SD, stödjer paketet.

Eftersom det bara skiljer ett mandat mellan de olika konstellationerna kan det räcka att en centerpartist byter sida. Svantesson underströk också att det räcker med att trycka på gul knapp, vilket innebär att man lägger ner sin röst.

Knappt två timmar efter att M presenterat sitt erbjudande fick partiet nobben av C. Anders W Jonsson (C), gruppledare i riksdagen tycker visserligen det är bra att M har ”bytt fot ” i landsbygdsfrågan och att förslagen som presenteras är bra.

Men så länge M har stöd av SD kommer C inte att stödja Ulf Kristersson.

– M har låst sig vid ett alternativ där man i varenda fråga blir helt beroende av SD:s ja eller nej. Vi är inte beredda att medverka till en regering där Jimmie Åkesson har det avgörande inflytandet, säger Anders W Jonsson.

Han tillägger att han gärna ser att partierna som utgjorde gamla Alliansen hittar ett samarbete med Miljöpartiet och på så vis genomför förslagen i landsbygdspaketet.

Annie Lööf (C).

DAILY Regeringskris – det nya normala?

Aftonbladet Daily med statsvetaren Linn Mårdstam.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen