Klarar inte av riksdagsjobbet – men driver massagesalong

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2016-05-11

Jimmie Åkessons svärmor är aldrig i riksdagen – lyfter arvode på 62 000 i månaden

Jimmie Åkessons svärmor lämnade SD och blev politisk vilde.

Trots att hon sedan avhoppet inte deltagit i något riksdagsarbete plockar hon ut fullt arvode på 62 400 kronor i månaden – och driver samtidigt en massagesalong.

– Det är moraliskt förkastligt, men jag har valt att göra det så, säger hon till Aftonbladet.

Margareta Larsson lämnade Sverigedemokraterna i slutet av september förra året efter en infekterad strid med partiledningen.

Larsson, som även är partiledare Jimmie Åkessons svärmor, anklagade partiet för toppstyrning, utfrysning och övervakning.

Hon bestämde sig däremot för att sitta kvar i riksdagen och fortsätta sin karriär som politisk vilde.

– Just nu tar jag time-out för att landa i mig själv, sa hon till Aftonbladet.

Sedan avhoppet har Margareta Larsson inte deltagit i något riksdagsarbete. Enligt Aftonbladets genomgång har hon varit frånvarande vid samtliga voteringar under hela riksdagsåret. Hon har heller inte deltagit i några debatter.

Senaste gången hon deltog i en debatt var under riksdagsåret 2013/2014.

SJ-kort för 67 000

Trots den totala frånvaron har hon plockat ut fullt riksdagsarvode på 62 400 kronor i månaden. Margareta Larssons tid för att ”landa i sig själv” har hittills kostat skattebetalarna omkring en halv miljon kronor.

Utöver arvodet får hon dessutom ett årskort på SJ. Kortet, som kostar 67 300 kronor om året, ger henne rätt att åka gratis i första klass när som helst, var som helst.

Samtidigt som hon kvitterar ut 62 400 kronor i månaden driver Margareta Larsson en massagesalong i Tyresö, söder om Stockholm. En sidoverksamhet som hon uppger att hon har anmält till riksdagen.

Du plockar ut fullt arvode från riksdagen, trots att du har tagit en time-out därifrån, och driver samtidigt den här massageverksamheten – ser du några problem med det upplägget?

– Jag kan inte försvara att jag tar emot ett arvode utan att gå till riksdagen, och det tänker jag inte göra heller. Jag hade en kris i livet, jag tyckte att jag var trött på den politiska cynismen och behövde en ny plattform. Då utbildade jag mig till ayurvedisk massör. Den här verksamheten går definitivt inte på plus. Den är nystartad och kostar mycket pengar att driva.

Att den inte går med vinst, innebär det att skattebetalarna finansierar den verksamheten?

– Nej, det gör det inte. Jag har betalat utbildningen själv. Det går aldrig på plus med en gång när man startar någonting.

Har du inte tagit en time-out från riksdagen för att vila?

– Ja, och för att hitta mig själv. Det är därför jag gjorde den här saken.

Hur mycket jobbar du med massageverksamheten?

– Det är människor som bokar in sig ibland och så är det kunder som kommer som drop-in, men det är definitivt inte hela dagarna.

Om du känner att det är det här du ska satsa på, kommer du då att avsäga dig arvodet från riksdagen?

– Vi får se, jag är inte riktigt klar med hur jag ska göra med allting. Det är mycket möjligt att jag kommer att bli mer verksam i riksdagen senare.

Vad skulle kunna få dig att vilja bli verksam i riksdagen igen?

– Jag har inte tänkt i de banorna, att just det datumet ska jag bli verksam igen. Jag tar en dag i taget.

Men samtidigt säger du att du inte kan försvara att du tar ut pengarna från riksdagen?

– Nej, det går inte. Hur ska jag kunna göra det? Det är moraliskt förkastligt, jag håller med om det. Jag förstår att människor är upprörda. Men jag har valt att göra det så.

Varför, när du samtidigt säger att det är moraliskt förkastligt och förstår att folk är upprörda?

– För att jag har möjligheten att kunna göra det.

Men du har också möjligheten att inte göra det.

– Ja, det är sant, men jag har gjort ett val.