"Kokosnötter förvandlades till livsfarliga projektiler"

Publicerad 2016-02-21

Massivt röjningsarbete efter att den kraftigaste cyklonen i Fijis historia

Tropiska ovädret Winston är den kraftigaste cyklonen som någonsin drabbat önationen Fiji.

Minst sex personer dog och viktig infrastruktur är totalförstörd.

– Folk är ganska skakade, säger svenska Lasse Wahlquist.

Med full kraft lamslogs Fiji av tropiska cyklonen Winston. Obekräftade rapporter säger att tusentals hem så gott som jämnats med marken. På söndagen hade vinden mojnat och orkanvarningen tagits bort. Annorlunda var det under fredagskvällen, lokal tid.

"Palmer i 45-gradig vinkel"

Svenska Lasse Wahlquist bor på en mindre ö söder om Fijis största ö Viti Levu.

– Det drog igång på riktigt vid niotiden på kvällen. Kokosnötter förvandlades till livsfarliga projektiler och träd föll. När jag tittade ut genom brädorna över fönstren såg jag palmer i 45-gradig vinkel från vinden, skriver han i mejl till Aftonbladet.

Han berättar att all båttrafik mellan öarna är förbjuden tills vidare.

– Folk är ganska skakade av händelsen.

Månadslångt undantagstillstånd

Lasse Wahlquists hus var "cyklonsäkrat".

– Vi har egen el- och vattenförsörjning och mycket proviant för just dessa situationer. På stora ön är det strömavbrott, inget vatten och översvämningar, skriver han.

Premiärminister Voreqe Bainimarama har utlyst ett månadslångt undantagstillstånd, enligt AFP. Utegångsförbud råder fram till måndag. Flygtrafiken är inställd, men eventuellt återupptas den under början av kommande vecka.

Kraftigaste någonsin

Cyklonen är den kraftigaste i Fijis historia sedan mätningar startade. Vindar rörde sig 285 kilometer i timmen, enligt AFP. 700 evakueringscenter, som bland annat placerats i skolor, ska bistå befolkningen.

– Vissa byar har rapporterat att alla hem har förstörts, skriver Jone Tuiipelehaki, anställd vid FN:s utvecklingsprogram, på Twitter enligt TT.

Vägar, hus och viktig infrastruktur har drabbats av omfattande skador. Minst sex personer har dött. Men den siffran kan komma att stiga.

Kommunikationen utslagen

Hjälporganisationer och myndigheter har svårt att få grepp om storleken på förödelsen, berättar de själva.

– Fram till att kommunikation återupprättas kommer vi inte att få full kännedom om situationen, säger Iris Low-McKenzie, chef för Röda Korset på Fiji, till AFP.

Hon tillägger:

– Jag är särskilt bekymrad över de avlägsna samhällen i avlägsna områden som vi inte har kunnat kontakta ännu.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln