Växande alkoholproblem hos flygbolaget Finnair

Publicerad 2018-08-31

Nyligen fick en pilot på Finnair sparken efter att ha kommit berusad till jobbet.

Och alkoholproblemen är utbredda hos det finska flygbolaget.

Det avslöjar tidningen Helsingin Sanomat som tagit del av interna mötesprotokoll från Finnair

För två veckor sedan dök en av Finnairs piloter upp på jobbet för att flyga till Rom. Övrig personal reagerade på att de tyckte piloten var full och larmade polisen. Efter ett test konstaterades att mannen hade 1,5 promille alkohol i blodet.

Piloten fick omedelbart sparken.

Toppen av ett isberg

Nu kan tidningen Helsingin Sanomat avslöja att alkoholproblemen är utbredda bland Finnairs medarbetare.

Tidningen har tagit del av interna mötesprotokoll. Där framgår det att bolaget har stora problem. I ett dokument står det ordagrant:

"Konstaterades att alkoholismen har ökat, hälsovårdsservicen känner till ett tiotal fall, men det är bara isbergets topp. Diskussion fördes om hur alkoholmissbruk kan upptäckas och på vilka sätt man kan ingripa – en central metod är att erbjuda hjälp”.

Protokollet är från januari i år.

Totalt arbetar 2 600 personer inom Finnairs flygpersonal.

Päivyt Tallqvist, presschef på Finnair, säger till Helsingin Sanomat att man nu vidtagit åtgärder och att insatser görs för att vägleda anställda med problem till behandling.

– Hjälp finns tillgänglig från företagshälsovården, säger han.

SAS: ”Nolltolerans”

Olika flygbolag har olika regler och olika sätt att kontrollera sin personal.

SAS har som utgångspunkt en nolltolerans mot alkoholpåverkan i samband med tjänst.

– Det innebär att du 8 timmar före ett arbetspass högst får ha 0,2 promille alkohol i blodet, och att ingen alkohol får intas 8 timmar före tjänstgöring. Inom SAS är säkerhet högsta prioritet. Slumpmässiga test i enlighet med Luftfartslagen görs av polismyndigheten. Flygfylleri är ett brott och får alltid allvarliga konsekvenser, säger SAS presschef Freja Annamatz till Aftonbladet.

Hon berättar att olika tester används vid nyrekrytering av flygoperativ personal och medarbetare till säkerhetsklassade områden, för att upptäcka riskbruk av alkohol och drogmissbruk.

– Vi arbetar för att kunna identifiera eventuella problem i ett tidigt skede. Alkohol- och drogmissbruk skapar stora problem för berörda och vi eftersträvar en god personalpolitik på området, säger hon.

På Norwegian har man nolltolerans och testar regelbundet sina medarbetare. Det uppger Sofie Mathson som är presskontakt på bolaget.

– En medarbetare som är påverkad av alkohol får under inga som helst omständigheter komma ombord på ett flygplan, säger hon.

ANNONS