Svårt diabetessjuk nekades ambulans

Publicerad 2015-10-04

Diabetikern Mickaela, 25, spydde galla och kunde knappt röra sig.

Men när ambulansen kom sa de att hon själv kunde ta sig till sjukhus.

Inte nog med det.

Den ena ambulanssjuksköterskan var en bluffmakare utan utbildning.

Redan klockan fem på morgonen märkte Mickaela Larsson, 25, att något inte stod rätt till. Hon mådde illa och kräktes. Några timmar senare kunde hon inte lyfta sina armar. Hon var oerhört törstig men behövde ändå gå på toa och kissa hela tiden.

Mickaelas blod var surt

Mickaela är diabetiker så hon förstod att det berodde på att hennes blodsocker var för högt. Hon ringde sjukvårdsupplysningen, men personen som svarade visste inte mycket om diabetes och kunde inte ge några svar.

– När man är magsjuk som diabetiker brukar man behöva mer insulin, så jag trodde det var det som behövdes. Men jag ringde min diabetessköterska och hon sa att det lät som ketoacidos, säger Mickaela.

Det visade sig stämma. Mickaelas kropp kunde inte ta upp blodsockret. Istället blev blodet surt och risken var stor att hon skulle hamna i koma. När hon testade det så kallade ketonvärdet så var det skyhögt. Ketacidos är ett livshotande tillstånd.

– Det var som att jag inte hade ätit på flera dagar. Man orkar verkligen ingenting. Munnen är torr som en Saharaöken. Så fort jag rörde mig så kräktes jag, så fort jag åt eller drack så kräktes jag.

Hon var nära koma

Ambulans tillkallades. Men väl på plats så tyckte ambulanspersonalen att hon kunde ta sig till sjukhuset på egen hand. De menade att sjukhuset låg så nära. Mickaela kunde sitta upp och ge sig själv insulin, så ambulanspersonalen bedömde att hon var frisk nog.

Mickaela fick istället skjuts till akuten av sin familj. Där hon snabbt lades in på intensivvårdsavdelningen. Hon vårdades på intensiven i två dagar.

– De sa att det var ren tur att min kropp hanterade det så bra. Det handlade om minuter eller timmar innan jag hamnade i koma. Jag hade rent tur som var vid medvetande när jag kom till sjukhuset, säger Mickaela.

Det var i Sollefteå i december 2014 som hon blev sjuk. I år anmälde Mickaela till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som har utrett vad som hänt. IVO konstaterar att det handlar om en ”fördröjd behandling” med ”betydande allvarlighetsgrad”.

Sjuksköterskan var en bedragare

Men det slutar inte där. IVO-anmälan avslöjade att en av ambulanssjuksköterskorna som bedömde att hon inte behövde ambulans är en bedragare. Han har fått sluta sin tjänst och blivit polisanmäld. Mannen har förfalskat både sin yrkeslegitimation och sitt examensbevis och på sätt lyckas ljuga om att han är ambulanssjuksköterska i flera års tid, skriver tidningen Vårdfokus.

– Jag är väldigt chockad. Jag trodde att det skulle finnas kontroller som förhindrade att sådant här händer, men tydligen inte, säger Mickaela Larsson.

Men det är inte säkert att det gjorde någon skillnad eftersom den andra personen i ambulansen höll med om beslutet, menar Mickaela. Hon är dock besviken på att varken ambulanspersonalen eller sjukvårdsupplysningen hade tillräcklig kunskap om hennes diabetes.

– Jag hoppas att landstinget skärper sina kontroller och att de utbildar personalen i diabetessjukdomar.

Rutinerna ändras

Rutinerna för alla nyanställda ska ändras uppger Anders Lundin, länsverksamhetschef vid ambulansen i Västernorrland, för tidningen Vårdfokus.

– Vi måste hitta en rutin så att vi inte hamnar i den här situationen igen.

Följ ämnen i artikeln