Karin har fått världens tuffaste jobb

Publicerad 2015-12-04

560 svenskar sökte jobbet med ynka 10 kronor i lön per dag. Karin Kling, 44, fick "världens tuffaste jobb".

Uppdrag: Att leva som kvinna i Malawi.

– Det är bara livets lotteri att jag föddes i Sverige. Jag är stolt över att få chansen att visa på orättvisorna, säger trebarnsmamman från Huddinge.

Hon lämnar Sverige strax efter julens stress och konsumtionshets. Den 15 januari byter Karin Kling sin vardag som sjuksköterska på Astrid Lindgrens sjukhus mot 80-timmars arbetsveckor i Malawi, sida vid sida med fembarnsmamman Biata Chisi.

I tre veckor ska svenskan leva som en malawesisk kvinna, arbeta på fälten med hacka och spade och försöka få hushållet med fem barn samt grisar och höns att gå runt.

Tredje gången

Bakom projektet står biståndsorganisationen We Effect som vill uppmärksamma fattigdom, hunger och klimatförändringar. Det är tredje gången en svensk kvinna skickas att arbeta sida vid sida med en kvinnlig jordbrukare, den här gången för att uppmärksamma kvinnornas situation i Malawi.

– Kvinnorna där står för 80 procent av matproduktionen men äger bara en bråkdel av den odlingsbara jorden. Man tror att det enda sättet att komma åt problemet är att stödja kvinnorna. När kvinnorna får större ansvar vet man att en större del av inkomsten går tillbaka till familjen, säger Karin som känner eufori inför resan.

– Jag brinner för de här frågorna och har ett feministiskt perspektiv så detta står jag verkligen för. Jag är dessutom ödmjukt kaxig över att jag fått jobbet.

560 sökte

När We Effect utlyste tjänsten i oktober fick man 560 sökande. Karin valdes ut efter flera deluttagningar, intervjuer och utmaningar där de sökande fick välja mellan att resonera kring jordbruk, ekonomi eller mat.

– Jag valde en mat- och dokumentationsuppgift och lagade en tomat- och bönsoppa med majsknäcke som jag bjöd mina döttrar på.

Sjuksköterskan har dagligen fokus på mat- och näringsfrågor. Som specialistsjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus arbetar hon med barn som har fetma.

– Det är ju en kontrast som sätter igång många tankar. De patienter jag träffar här hemma kämpar hårt med sin sjukdom, den är inte heller självvald, de råkar bara vara placerade i en viss miljö. Precis som människorna i Malawi. Alla har sin kamp, men det är klart att det rör sig om väldiga kontraster. Jag funderar redan nu på vem jag kommer att vara när jag kommer hem, om jag kommer att tycka att folk gnäller för ingenting. Kanske ifrågasätter jag hela min livsstil?

Ska blogga om tillvaron

I tre veckor ska hon hjälpa den malawesiska fembarnsmamman. Parallellt med jordbruket ska hon, om tekniken fungerar, blogga, fotografera och filma Biatas och barnens vardag.

– Det är väldigt svårt att förbereda sig för. De har ju ingen toalett, det är 30 grader, jag måste hitta praktiska sandaler…

Och lönen?

– Ja, det är jäkligt dåligt betalt. Tio kronor per dag. Men i går låg jag och döttrarna i en stor kramhög och bara skrattade. De är stolta över mig och vana vid att jag engagerar mig. Svårast för mig blir att vara borta från min man och barnen.

Du låter verkligen överlycklig.

– Ja, det här motsvarar mina värderingar så mycket. Och det kanske blir fantastiskt att skörda bomull, ha total sinnesnärvaro och slippa den meningslösa stressen.

Skulle DU söka världens tuffaste jobb?

Uppdrag: Leva som kvinna i Malawi.

Bostad: Eget rum utan vatten eller el.

Arbetsuppgifter: 80-timmarsveckor med hacka och spade på fälten, hämta vatten, ta hand om fem barn, laga mat och mata grisarna.

Lön: 10 kr/dag.

Arbetsgivare: Biståndsorganisationen "We Effect".

Malawi – världens fattigaste land

We Effect slår larm om den akuta matbristen i Malawi i södra Afrika.

2,8 miljoner människor riskerar nu matbrist sedan majsskörden i år blivit 30 procent mindre och landets centrala majslager börjar ta slut.

Klimatförändringarna är en orsak till att landet drabbats hårt av både översvämningar och torka.

Malawi har en BNP per capita på endast 2 200 kr per år och rankas av Världsbanken som världens fattigaste land.

Merparten av Malawis 16 miljoner invånare lever på landsbygden och försörjer sig på jordbruk.

Följ ämnen i artikeln