Fredspristagaren: Ett kärnvapenkrig bara ett raseriutbrott bort

Uppdaterad 2018-07-23 | Publicerad 2017-12-10

Antikärnvapenorganisationen Ican tog emot Nobels fredspris i Oslo.

Generalsekreterare Beatrice Fihn varnade för att ett storkrig med miljontals döda bara är ett ”litet raseriutbrott” bort.

– Vi har ett val, slutet för kärnvapen eller slutet för oss, säger svenskan.

Beatrice Fihns uttalande var en uppenbar referens till krisen mellan USA och Nordkorea – och det eldfängda ordkriget mellan de båda ledarna Donald Trump och Kim Jong-un.

I egenskap av generalsekreterare för Ican tog hon emot priset i stadshuset i Oslo tillsammans med 85-åriga Hiroshimaöverlevaren Setsuko Thurlow.

– Det är galenskap att låta oss styras av de här vapnen. Många som är kritiska till vår rörelse kallar oss irrationella, att kärnvapenmakterna aldrig kommer att ge upp sina vapen, men vi är den rationella aktören, säger Beatrice Fihn under ceremonin.

– Det är vi som vägrar lägga vårt öde i händerna på några avfyrningskoder.

”Kommer att få ett slut”

Ican står för International Campaign to Abolish Nuclear Weapons och är en paraplyorganisation för hundratals aktörer som jobbar mot kärnvapen.

Koalitionen får priset ”för sitt arbete att uppmärksamma de fruktansvärda humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för sina banbrytande ansträngningar att uppnå ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen”.

– Historien om kärnvapen kommer att få ett slut, och det är upp till oss att avgöra vad slutet blir. Vi har ett val, blir det slutet för kärnvapen eller slutet för oss? Ett av dem blir det, säger Beatrice Fihn.

Fler kärnvapenmakter

Osämjan mellan president Donald Trump och diktatorn Kim Jong-un har under året flera gånger mynnat ut i personangrepp.

Trump har hotat med att ”förinta” Nordkorea och vid upprepade tillfällen kallat Kim för ”Rocket Man”. Kim Jong-un har sin tur hånat Trump som ”dement” och ”galen” via sina propagandakanaler.

Beatrice Fihn tog fasta på det höga tonläget.

– Det enda rationella är att sluta leva under villkor där vår förintelse bara är ett litet raseriutbrott bort.

Hon bedömer att hotet om ett kärnvapenkrig är större i dag än ”i slutet av Kalla kriget”.

– Men till skillnad från Kalla kriget har vi i dag många fler kärnvapenmakter, terrorister och digital krigföring. Allt det gör oss mindre säkra.