Borg ska skriva rapport om Finlands ekonomi

Uppdaterad 2014-10-15 | Publicerad 2014-10-14

Finansminister Anders Borg (M).

Den förre finansministern Anders Borg (M) har fått ett nytt prestigeuppdrag.

Han ska skriva en rapport om Finlands ekonomiska utmaningar:

– Borgs rapport kommer att vara ett viktigt inlägg bland andra i debatten om hur Finlands ekonomi kan vändas mot tillväxt, säger statsminister Alexander Stubb (Saml).

Dagens Industri kunde i fredags avslöja att Sverige förra finansminister Anders Borg (M) var aktuell för ett toppjobb nära den finska regeringen.

I eftermiddag blev det klart. Den finska regeringen, som leds av statsminister Alexander Stubb ska ha gjort beställningen.

Borg ska skriva en rapport om Finlands ekonomiska politik under de närmaste åren, uppger finska statsrådets kansli på sin hemsida.

”Svår ekonomisk situation”

Den finska regeringen består av Samlingspartiet, Finlands Socialdemokratiska parti, Svenska folkpartiet i Finland och Kristdemokraterna i Finland. Gröna förbundet lämnade regeringen den 26 september 2014.

Det är känt sedan tidigare att den finska ekonomin är i kris.

– Finland kommer att i många år framöver behöva brottas med den svåra ekonomiska situationen och framväxten av en ny ekonomisk ordning. Det har gjorts arbete under vår regeringstid men det är tydligt att stora reformer behöver tid, säger Alexander Stubb i ett pressmeddelande.

”Rapport kommer bli viktig”

Regerings kommunikationsavdelningen radar upp flera goda exempel om Borg, däribland att Financial Times valde Borg under 2011 till EU:s bästa finansminister.

Borg har även sedan tidigare goda relationer med Finland.

Enligt Stubb behövs det ibland ögon som beskådar saker från långt håll för att man ska upptäcka problem:

– Sverige har kunnat visa fint exempel på såväl ansvarsfull hushållning som omsorg om ekonomins tillväxttakt.

Borg ska ha gått med på att skriva rapporten utan betalning.

Rapporten, som siktar in sig på nästa valperiod, ska inbegripa en aktuell analys av läget samt förslag till centrala målsättningar och vilka åtgärder som krävs för att få fart på ekonomin. Rapporten ska basera sig på de expertrapporter som gjorts upp under de senaste åren, uppger kansliet.

Den ska bli klar till våren 2015 och finnas till hands till regeringsförhandlingarna i april.

Aftonbladet har sökt Anders Borg för en kommentar men Moderaternas presstab uppger att han inte är tillgänglig.

Följ ämnen i artikeln